PiS zaplanował nowy podatek. "Utrata około 40 tysięcy miejsc pracy"
- Nawet 40 tys. osób bez pracy i bankructwa wielu przedsiębiorstw - taki scenariusz przedstawiła Polska Federacja Producentów Żywności po wprowadzeniu podatku cukrowego. Zgodnie z poprawką przyjętą przez Sejm nowe przepisy mają wejść w życie od stycznia 2021 roku.
Podatek cukrowy miał obowiązywać w Polsce od 1 lipca tego roku, ale w związku z epidemią koronawirusa termin został odłożony. W ubiegłym Jarosław Cieszyński zapowiedział, że ustawa ta wraca pod obrady Sejmu.
Zgodnie z ustawą przedsiębiorcy, którzy sprzedają napoje słodzone i energetyczne za każdy litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji słodzącej mają odprowadzać do państwa po 50 gr, 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej (kofeina lub tauryna), a także opłatę zmienną 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram.
Planom rządu przeciwna jest jednak Polska Federacja Producentów Żywności (PFPŻ). - W ciągu ostatnich miesięcy przedsiębiorcy wielokrotnie apelowali zarówno do posłów, Rządu oraz Prezydenta RP, aby w sytuacji poważnych strat, jakie poniosła i w dalszym ciągu ponosi branża napojowa z powodu pandemii, wynikających ze spadków obrotów sięgających nawet 40% - z tego w większości w najbardziej rentownym kanale dystrybucji, czyli w sektorze gastronomii i hotelarstwa - podatek cukrowy „zamrozić” na minimum najbliższe dwa lata, czyli do roku 2023 - wskazał cytowany w komunikacie Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Zobacz też: Nowy ruch społeczny przy PO. "Nikogo na siłę nie zapraszamy"
Zdaniem Gantnera trudno oczekiwać, aby w ciągu kilku miesięcy, od 1 stycznia 2021, "w nadal bardzo niepewnej sytuacji związanej z pandemią i jej kolejnymi możliwymi falami, sytuacja w branży wróciła do stanu sprzed pandemii COVID-19". Dodał, że przedsiębiorstwa nie będą w stanie pokryć poniesionych straty i zapłacić nieracjonalnie wysokiego podatku.
Podatek cukrowy wiąże się z utratą blisko 40 tysięcy miejsc pracy
Dyrektor generalny wspomniał jednocześnie, że według analiz Polskiej Federacji Producentów Żywności, podatek cukrowy wiązać się będzie z nieuniknionym bankructwa wielu przedsiębiorstw oraz utratą blisko 40 tysięcy miejsc pracy "w całym łańcuchu zaopatrzenia, produkcji i dystrybucji napojów w Polsce".
Wprowadzenie go od stycznia 2021 r. tylko ten problem spotęguje, co stanowi zaprzeczenie strategii Rządu dotyczącej walki ze skutkami gospodarczymi pandemii.
- Sposób, w jaki Rząd chce wprowadzić w życie ustawę, świadczy o całkowitym lekceważeniu głosu przedsiębiorców - podkreślił Gantner.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz news, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło: Polska Federacja Producentów Żywności, Radio ZET