Pierniki na Boże Narodzenie. Przepis na świąteczne ciasto
Piernik na Boże Narodzenie to stały fragment każdej Wigilii. Dowiedz się, jak upiec najsmaczniejsze ciasto. Porównaj swój przepis z naszym. Zrób świetny piernik z bakaliami.
16.12.2019 13:17
Przepis na pierniki. Najlepsze ciasto na Wigilię
Już za tydzień Boże Narodzenie. Pomiędzy dwunastoma potrawami na wigilijnym stole a rytuałem rozdzielania i rozpakowywania prezentów znajdzie się czas na świąteczne ciasto. 24 grudnia w Twoim domu nie może zabraknąć pierników.
Przekonaj się, jak można je upiec – albo porównaj swój przepis z naszym. Przedstawiamy reguły pieczenia piernika krok po kroku.
Piernik z bakaliami na Boże Narodzenie – składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- orzechy, migdały, rodzynki, daktyle i inne bakalie
Piernik z bakaliami na Boże Narodzenie – przygotowanie:
- Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
- Zmiksuj masło z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku.
- Dodaj odrobinę mąki, nadal miksując.
- Powoli wlej mleko.
- Dodawaj na przemian po łyżce powideł i po łyżce mąki, aż powstanie jednolita masa.
- Wsyp do masy bakalie, nadal mieszając.
- Przełóż ciasto na brytfankę, wyrównaj je i wstaw do zimnego piekarnika.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Twój piernik jest gotowy!
Przeczytaj także:
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl