Pierniki na Boże Narodzenie. Przepis na świąteczne ciasto

Piernik na Boże Narodzenie to stały fragment każdej Wigilii. Dowiedz się, jak upiec najsmaczniejsze ciasto. Porównaj swój przepis z naszym. Zrób świetny piernik z bakaliami.

Pierniki na Boże Narodzenie. Przepis na świąteczne ciasto
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta

16.12.2019 13:17

Przepis na pierniki. Najlepsze ciasto na Wigilię

Już za tydzień Boże Narodzenie. Pomiędzy dwunastoma potrawami na wigilijnym stole a rytuałem rozdzielania i rozpakowywania prezentów znajdzie się czas na świąteczne ciasto. 24 grudnia w Twoim domu nie może zabraknąć pierników.

Przekonaj się, jak można je upiec – albo porównaj swój przepis z naszym. Przedstawiamy reguły pieczenia piernika krok po kroku.

Piernik z bakaliami na Boże Narodzenie – składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • orzechy, migdały, rodzynki, daktyle i inne bakalie

Piernik z bakaliami na Boże Narodzenie – przygotowanie:

  • Zmieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika.
  • Zmiksuj masło z cukrem, dodając kolejno po jednym jajku.
  • Dodaj odrobinę mąki, nadal miksując.
  • Powoli wlej mleko.
  • Dodawaj na przemian po łyżce powideł i po łyżce mąki, aż powstanie jednolita masa.
  • Wsyp do masy bakalie, nadal mieszając.
  • Przełóż ciasto na brytfankę, wyrównaj je i wstaw do zimnego piekarnika.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

Poczekaj, aż ciasto ostygnie. Twój piernik jest gotowy!

Przeczytaj także:

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także
Komentarze (0)