Trwa ładowanie...
dy7dmzb
Picie kawy znacznie wydłuża życie. Zmniejsza także ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca

Picie kawy znacznie wydłuża życie. Zmniejsza także ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca

Zespół naukowców z Uniwersytetu Semmelweisa w Budapeszcie na Węgrzech i Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie w Anglii, odkryli poprzez swoje badania, że picie do trzech filiżanek kawy dziennie, wydłuża życie oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się bardzo poważnych chorób. Należy zaznaczyć, że chodzi o kawę mieloną, a nie rozpuszczalną. Naukowcy przez 11 lat analizowali dane medyczne i codzienną dietę aż 500 tys. pacjentów, w wieku ok. 56 lat. Wśród nich, 22 proc. w ogóle nie piło kawy, 58 proc. piło od pół do trzech filiżanek kawy, natomiast pozostałe 20 proc. badanych przyznało, że dziennie pije powyżej trzech filiżanek. Wyniki badań pokazały, że osoby pijące do trzech filiżanek kawy żyły dłużej średnio o ok. 12 proc. niż pacjenci, którzy nie pili jej w ogóle. Co więcej, kawosze byli średnio o 17 proc. mniej narażeni na choroby układu krążenia oraz o 21 proc. mniej narażeni na udar mózgu. - Umiarkowane spożywanie kawy nie jest szkodliwe dla układu sercowo-naczyniowego, wręcz przeciwnie, jest dla niego bardzo korzystne - powiedział dr Steffen Petersen z Uniwersytetu Królowej Marii. Naukowcy sprawdzili także rodzaj kawy. Znacznie korzystniejsza dla zdrowia jest kawa mielona. Ci badani, którzy pili kawę rozpuszczalną, praktycznie nie mieli korzyści prozdrowotnych z jej picia. Kawa rozpuszczalna ma dwa razy więcej akrylamidu, substancji występującej w niektórych produktach spożywczych, która została już powiązana w wielu badaniach naukowych ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i uszkodzenia układu nerwowego. Naukowcy obalili w swoich analizach także tezę, że picie kawy podnosi ciśnienie. U żadnego z pacjentów, którzy pili kawę codziennie, nie wykryto podwyższonego ciśnienia. Co więcej, ich poziom cukru we krwi był na bardzo dobrym poziomie, co oznacza, że są mniej narażone na cukrzycę. Zdaniem badaczy wynika to z tego, że kofeina ma właściwości hamowania nadmiernego apetytu, co może prowadzić do niższych wskaźników otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych.

dy7dmzb
dy7dmzb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj