Pańska skórka – przepis krok po kroku. Jak przygotować cukierek na Wszystkich Świętych?
1 listopada przy cmentarzach w Warszawie możemy kupić pańską skórkę. Ten tradycyjny cukierek na Wszystkich Świętych ma długą tradycję, jednak jego receptura jest trzymana w tajemnicy. Przedstawiamy przepis na pańską skórkę.
Jak przyrządzić pańską skórkę? Jakie składniki są potrzebne?
Pańska skórka to tradycyjny warszawski przysmak. Wytwarza się go domowymi sposobami z cukru, miodu lub melasy, a potem tnie na kawałki i sprzedaje zawinięty w pergaminowy papierek. Nazwa odnosi się do różowo-białego koloru pańskiej skórki, która ma przypominać lica młodych panien.
Aby zrobić pańską skórkę, potrzebujesz:
- 1 kilograma cukru i miodu
- 1 szklanki wody
- białka z 6 jaj
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżki soku malinowego albo syropu różanego.
Pańska skórka. Przepis krok po kroku
Po zgromadzeniu potrzebnych składników spróbuj przygotować własną pańską skórkę.
- Włóż do garnka cukier i miód, dodaj wody.
- Gotuj i mieszaj, aż masa zacznie twardnieć.
- Ubij pianę z białek.
- Dodaj do piany zawartość garnka. Cały czas ubijaj pianę.
- Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Połowę niegotowego jeszcze produktu przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugą połowę zmieszaj z syropem różanym albo sokiem malinowym. Potem także przełóż ją do formy.
- Po ostygnięciu włóż pańską skórkę do lodówki na całą noc.
Gdy masa stwardnieje, potnij ją na kawałki. Produkt gotowy. Profesjonalnie przygotowana pańska skórka powinna być bardzo twarda, nim rozpuści się w ustach, a także mieć jasnoróżową barwę. Smak syropu nie powinien być zbyt mocno wyczuwalny.
Pańska skórka. Gdzie można ją kupić?
Pańska skórka to tradycyjny przysmak warszawiaków. Najłatwiej kupić ją podczas uroczystości Wszystkich Świętych i Zaduszek przy Powązkach i Cmentarzu Bródnowskim. W XIX wieku sprzedawano ją w aptekach jako środek na ból gardła dla dzieci. Cieszyła się dużą popularnością jeszcze przed wojną. Jednak nagle, z niewyjaśnionych przyczyn, zniknęła z codziennej sprzedaży. Poza cmentarzami i listopadem można ją kupić na stołecznej Starówce, w okolicach Hali Mirowskiej, a także na kościelnych odpustach i festynach.
W Krakowie podobny produkt nosi nazwę turecki miodek. To skarmelizowany cukier z dodatkiem orzechów, sprzedawany w foliowych rożkach. W Lublinie sprzedaje się szczypki, czyli podłużne kolorowe cukierki. Obie słodkie przekąski trafiają do handlu w okresie Wszystkich Świętych.