Owoce i warzywa pięć razy dziennie
Co trzecia osoba choruje z powodu złej
diety. Główny grzech Polaków to dieta uboga w warzywa i owoce.
Dlatego Fundacja "Promocja zdrowia" w maju będzie propagować ideę
jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie.
08.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Jej szef prof. Witold Zatoński zapewniał na środowej konferencji prasowej w Warszawie, że wegetarianie prawie dwukrotnie rzadziej niż "mięsożercy" zapadają na choroby nowotworowe. Dzieje się tak dlatego, że w owocach i warzywach, które stanowią podstawę ich diety, znajduje się wiele związków zapobiegających rozwojowi komórek rakowych.
Naukowcy jako dietę antynowotworową polecają zwłaszcza owoce jagodowe - borówki amerykańskie, borówki czarne, czarne porzeczki i truskawki. Należy jeść jednak wszystkie owoce i warzywa, ponieważ wszystkie mają zdrowe składniki. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzeba zjadać pięć porcji dziennie (jedna porcja to np. średniej wielkości owoc - jabłko lub pomarańcza, lub kilka mniejszych - truskawek, wiśni, czereśni). Dwie trzecie talerza powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego - przypominają naukowcy.
Zatoński zachęca do jedzenia zwłaszcza polskich owoców i warzyw - jabłek, cebuli, kapusty, marchwi. Mamy najlepsze jabłka na świecie, a jemy ich trzykrotnie mniej niż Niemcy - mówił.
Doc. Marcin Horbowicz z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach podkreślił, że polskie warzywa i owoce są zdrowsze od produktów unijnych. W Polsce zużywa się kilkakrotnie mniej środków chemicznych i nawozów - tłumaczył.
Zatoński wierzy, że kiedy nawyki żywieniowe Polaków się zmienią, poprawią się wskaźniki zdrowotne. Zaznaczył, że od kilku lat krzywa zapadalności na nowotwory przestała rosnąć i utrzymuje się na podobnym poziomie. (iza)