Trwa ładowanie...
d2iru18
d2iru18

Około 30% wołowiny pochodzi z szarej strefy

Około 30% sprzedawanej w Polsce wołowiny pochodzi z szarej strefy, stwarza to zagrożenia dla konsumentów zarażeniem się chorobą szalonych krów - ocenia Polski Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa.
Share
d2iru18

Inspekcja Weterynaryjna, Sanitarna oraz Handlowa współdziałając z odpowiednimi organami odpowiedzialnymi za egzekwowanie prawa powinny wyeliminować działające w szarej strefie ubojnie bydła - napisano w oświadczeniu.

Bydło w takich ubojniach nie jest badane weterynaryjnie. Według związku, powinny zostać przyspieszone prace nad systemem pełnej identyfikacji zwierząt (IACS).

Jedynym z najbardziej wiarygodnych czynników, który zapewnia zachowanie wszelkich procedur związanych z zabezpieczeniem konsumenta przed ryzykiem zakażenia się chorobą BSE jest posiadanie przez zakład uprawnień eksportowych do krajów Unii Europejskiej - uważają członkowie związku.

d2iru18

Ich zdaniem, wykrycie w Polsce choroby szalonych krów spowoduje dalsze zmniejszenie i tak już ograniczonego eksportu wołowiny.

Już pięć państw w tym również nasz największy odbiorca - Rosja, wstrzymały import polskiej wołowiny - napisano w oświadczeniu.

Związek uważa również, że powinien być przywrócony powszechny obowiązek ubezpieczenia zwierząt, dzięki któremu martwe zwierzęta będą utylizowane w zakładzie do tego przystosowanym.

Niezależnie od zasięgu obowiązkowych badań, koszty tych badań wywołane koniecznością ochrony zdrowia ludzi i zwierząt, jak również utylizacja materiałów szczególnego i wysokiego ryzyka muszą być finansowane ze środków publicznych - napisano w oświadczeniu.

Pierwszy przypadek zakażenia BSE w kraju stwierdzono w Małopolsce u krowy, która trafiła do ubojni w Mochnaczce Wyżnej koło Krynicy (Małopolska). Potwierdziły to badania laboratoryjne wykonane 2 maja w Krakowie i 3 maja w Instytucie Weterynarii w Puławach.(iza)

d2iru18

Podziel się opinią

Share
d2iru18
d2iru18
Więcej tematów