Odkryto gen odpowiedzialny za produkcję kofeiny
Już wkrótce będzie można pić kawę i herbatę pozbawione kofeiny, a zachowujące jednocześnie swój smak i aromat. Naukowcy odkryli, jak "wyłączyć" roślinny gen odpowiedzialny za produkcję kofeiny - donosi najnowszy magazyn "Nature".
Odkrycie to stwarza możliwość stworzenia genetycznie zmodyfikowanych roślin, w których nie będzie zachodziła synteza kofeiny. Będzie to naturalna metoda pozbywania się tej substancji z roślin - twierdzi prof. Alan Crozier z University of Glasgow.
Nadzieją dla wszystkich miłośników kawy, którzy ze względów zdrowotnych muszą jej unikać jest właśnie kawa zmodyfikowana genetycznie. Z tak zmienionych ziaren będą mogli sobie przygotować napój także ci, którzy marzą o wypiciu kawy przed snemsnem, a nie robią tego z uwagi na kłopoty z zaśnięciem.(an)
31.08.2000 | aktual.: 22.06.2002 14:29