Nowa edycja międzynarodowego badania na temat odżywiania i zdrowia

Ipsos realizuje nową falę badania 'Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym'.

Celem projektu jest śledzenie trendów w sposobie odżywiania się, percepcji własnego zdrowia, dbania o siebie i własną wagę w Polsce i na świecie. W tym roku badaniem objęte są - prócz Polski - Belgia, Szwecja, USA i Kanada.

W krajach zachodnich dużą wagę przykłada się do kwestii odżywiania, zdrowia i wagi ciała dorosłych i dzieci: wciąż rośnie rynek produktów odtłuszczonych, żywności ekologicznej, wprowadzane są restrykcje dotyczące żywności i napojów podawanych dzieciom w szkołach, popularny jest aktywny wypoczynek. Wszystkie te zjawiska, choć w mniejszym stopniu, są coraz bardziej widoczne w Polsce, zaś ich monitorowanie na naszym rynku jest bardzo istotne dla wielu producentów i przydatne w pracy nad strategią i działaniami taktycznymi firmy, np. przy wprowadzaniu na rynek nowych produktów.

Tegoroczna edycja badania „Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym” obejmie następujące zagadnienia: zmiany w zwyczajach żywieniowych Polaków, ich stosunek do zdrowej żywności, składu produktów, dań gotowych, półproduktów, produktów odtłuszczonych, przekąsek. Nowa edycja badania dotyczyć będzie też dbałości o własne zdrowie i samopoczucie, kontrolowania wagi i diety, a także zdrowia i odżywiania dzieci. Badanie pokaże, jak Polacy oceniają producentów żywności z punktu widzenia zdrowotności oferowanych przez nich produktów, jaki mają stosunek do żywności genetycznie modyfikowanej oraz czy informacje podawane przez media, np. na temat ptasiej grypy czy BSE, wpływają na sposób odżywiania się. Poruszane w badaniu zagadnienia będą w raporcie „Fakty i mity” prezentowane na tle danych z rynków zachodnich.

Dodatkowo raport będzie zawierał segmentację konsumentów sporządzoną w oparciu o takie kryteria jak percepcja własnego zdrowia i odżywiania, zakupy produktów spożywczych, przyrządzanie posiłków, wiedza na temat zdrowego żywienia. Zachowania i opinie respondentów zostaną przeanalizowane w sześciu grupach wiekowych, co pokaże dokładniej, jakie trendy pojawiają się na rynku.

Raport będzie dostępny w sierpniu 2006 roku.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)