Niemcy płacą krocie. Najdroższe warzywo świata w Polsce jak chwast

Nazywany jest "najdroższym warzywem świata". Niemcy, Francuzi i Belgowie są w stanie płacić nawet 1000 euro za kilogram najlepszych okazów. Tymczasem w Polsce często jest traktowany jako chwast.

Dziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie Europy
Dziki chmiel rośnie wszędzie. Jego młode pędy to cenione i drogie warzywo na zachodzie Europy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:07

Szyszki chmielu to wyjątkowy surowiec, który znajduje zastosowanie nie tylko w piwowarstwie, ale także w medycynie i kuchni. Ich właściwości uspokajające i zdrowotne czynią je cennym składnikiem, który coraz częściej doceniany jest na całym świecie.

Niespodzianką może być fakt, że młode pędy chmielu są uważane za niezwykle cenne warzywo w krajach zachodnich, gdzie osiągają zawrotne ceny. W Polsce młode pędy chmielu rosną dziko i często są niedoceniane, mimo że stanowią prawdziwy rarytas.

Francuzi, Belgowie oraz Niemcy cenią sobie to wyjątkowe warzywo. Les jets de houblon potrafią kosztować w tych krajach nawet tysiąc euro za kilogram (około 4 tysiące złotych). Tak zwane "dzikie szparagi" są uprawiane na specjalnych plantacjach.

Uprawy chmielu znajdziemy również i u nas. Jednak te pola, z wysokimi tyczkami, oplecione zielonymi roślinami i delikatnymi "szyszkami", są przeznaczone głównie do produkcji piwa.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej materiału wideo

Jednak dziko rosnący chmiel występuje niemal wszędzie. Znajdziemy go przy polnych drogach, w miejskich zaroślach, na obrzeżach lasów, w pobliżu działek, a nawet w parkach.

W tym roku jest już nieco za późno na zbieranie. Idealny czas na zbiór pędów chmielu przypada od końca marca do początku maja, choć doświadczeni zbieracze potrafią znaleźć młodsze odgałęzienia rośliny jeszcze w czerwcu.

Najdroższe warzywo świata. W Polsce rośnie wszędzie

Pędy chmielu smakują podobnie do szparagów. Chętnie zbierają je osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste - wystarczy podsmażyć je na maśle i podawać tak, jak białe lub zielone szparagi.

Najlepszy, choć też wymagający okres zbiorów, przypada na marzec. Wtedy trzeba wykopać je z ziemi, gdy zaczynają kiełkować.

Szyszki chmielu, znane głównie jako surowiec stosowany w piwowarstwie, mają znacznie szersze zastosowanie. Oprócz nadawania charakterystycznej goryczki piwu, posiadają również wiele właściwości zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne

Szyszki chmielu zawierają lupulinę, która działa uspokajająco i nasennie. Herbata z szyszek chmielu może być pomocna w walce z bezsennością i stanami lękowymi. Lupulina posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Zastosowanie w medycynie

W medycynie naturalnej szyszki chmielu są stosowane jako środek uspokajający, łagodzący stres oraz problemy trawienne. Mogą być również używane do łagodzenia dolegliwości menstruacyjnych. Badania wykazują, że związki zawarte w szyszkach chmielu mogą wspomagać walkę z próchnicą i chorobami dziąseł.

Później jest już łatwiej, ponieważ zielone, szybko rosnące rośliny, wspinające się po płotach, słupach i drzewach, same proszą się o zerwanie. Uzbieranie kilograma tego przysmaku może jednak zająć sporo czasu i wymaga cierpliwości.

Oprócz walorów smakowych, pędy chmielu posiadają również właściwości prozdrowotne. Zawierają związki, które mogą poprawić nasze samopoczucie, wspomóc trawienie i jakość snu.

Źródło: gazeta.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (23)