Niemal połowa wcześniaków ma kłopoty z nauką
Ponad 40% dzieci urodzonych zbyt wcześnie ma potem trudności z koncentracją i z nauką. Dzięki postępom medycyny coraz mniej wcześniaków umiera, ale do tej pory nauka nie umiała poradzić sobie z ich późniejszymi kłopotami. Odkrycie zespołu prof. Olle Hernella stwarza taką szansę.
Organizmy za wcześnie urodzonych dzieci z dużym trudem przyswajają tłuszcz z pożywienia. Ostatnio udało się wyodrębnić z mleka matki proteinę, która ułatwia ten proces. Zwiększenie zawartości tych protein w pokarmie wcześniaków umożliwi im więc przyswajanie większych ilości tłuszczów. Są one z kolei bardzo ważne dla rozwoju ludzkiego mózgu.
Odkrycia dokonano właściwie przypadkowo. Jak stwierdził, kierujący badaniami prof Olle Hernell z Norlandzkiego Szpitala Uniwersyteckiego związanego z Uniwersytetem w Umea - Zaczęło się to wiele lat temu, kiedy zainteresowały mnie właściwości mleka kobiecego. Teraz poszukiwałem w nim zupełnie innej proteiny i niespodziewanie odnaleźliśmy właśnie tę.
Komentując odkrycie zespołu prof. Hernella, inny naukowiec szwedzki, prof. Hugo Lagercrantz, specjalista w dziedzinie pediatrii ze sztokholmskiego Instytutu Karolińskiego powiedział, że opracowany w oparciu o nowo poznaną proteinę specyfik odegra ogromną rolę w opiece nad wcześniakami.
Myślę, że stanie się on znaczącą pomocą dla nas. Musimy przecież pilnować, by dzieci te, otrzymywały wystarczające ilości wartościowych substancji w pożywieniu. Ich rozwój poza organizmem matki nie przebiega zupełnie normalnie. A w kształtowania się ich mózgów właśnie tłuszcze mają wielkie znaczenie. (sm)
Michał Haykowski