Nie stój w kolejce po cukier, zrób go sam w domu. Przepis na syrop z buraków cukrowych

Rośnie panika związana z brakiem dostaw cukru do sklepów. Kilka popularnych sieci handlowych zdecydowało się wprowadzić limity dla klientów. Ograniczenie dotyczy zakupu cukru do 10 kg na paragon. W wielu miejscach sklepowe półki z białym kryształem szybko opustoszały. Rozwiązaniem może być domowa alternatywa dla sklepowego cukru – produkcja syropu z buraków cukrowych. Kiedyś niezwykle popularnego specjału z Kujaw i Pomorza. Jego nazwa historyczna to "fjut" lub "cyrop". Jak przygotować go samemu w domu?

Syrop z buraków cukrowych ma gęstą konsystencję i karmelowy smak
Syrop z buraków cukrowych ma gęstą konsystencję i karmelowy smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Mieszko Rozpędowski

Pod osobliwie brzmiącą nazwą fjut kryje się bardzo słodki syrop o lekko karmelowym smaku, który może być idealnym dodatkiem do gorących i zimnych napojów oraz ciast. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla sklepowego cukru. Każdy jest w stanie wyprodukować go w warunkach domowych, słodząc nim ulubione przekąski. Przepis nie jest skomplikowany. Sama produkcja bywa czasochłonna, ale smak wynagradza wszystko.

Historia buraka

Na początku XIX wieku we wsi Konary koło Wołowa na Dolnym Śląsku uruchomiono pierwszą na świecie cukrownie. W 1802 roku, w ciągu 12 miesięcy działalności, zakład przetworzył prawie 400 ton buraków cukrowych. Z czasem ich plantacje rozpowszechniły się głównie na Kujawach i Pomorzu. To wszystko dzięki urodzajnym glebom oraz warunkom, które sprzyjały uprawie tego słodkiego warzywa.

Region, który wcześniej korzystał z miodu stworzył tańszy i równie słodki zamiennik, który cieszył się dużą popularnością do połowy XX wieku. Polewano nim ciasta i smarowano chleb.

Współcześnie fjut znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Słoiki z tą ciemną i gęstą masą można wciąż kupić na licznych festynach i targach produktów regionalnych. Ten zapomniany specjał powoli cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest źródłem wielu witamin i minerałów.

Jak zrobić syrop z buraków cukrowych?

Z 10 kg buraków cukrowych można uzyskać 1 litr syropu. Buraki należy dokładnie umyć, wyszorować szczotką lub ewentualnie obrać. Kolejnym etapem jest pokrojenie ich na małe kawałki, zalanie wodą i powolne gotowanie, aż staną się zupełnie miękkie.

Gdy buraki cukrowe zmiękną, należy je odcedzić, a powstały płyn gotować dalej na małym ogniu do 8 godzin. Po takim czasie płyn zamieni się w bardzo gęstą i słodką masę o ciemnobrązowym kolorze. Tak powstały syrop należy odstawić do całkowitego ostygnięcia. Później jest gotowy do spożycia.

Syropu z buraków cukrowych można używać zamiast białego cukru do słodzenia deserów, kawy, herbaty. Taki syrop świetnie sprawdzi się w owsiankach, deserach lub innych daniach na słodko.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (187)