Muchomor suszony. Ostrzeżenie. Jest opinia lekarzy i ekspertów. Czy suszony muchomor jest jadalny?
Wybierając się na grzyby, warto pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Do koszyka powinny lądować tylko te okazy, co do których istnieje pewność, że są jadalne. Niestety w internecie pojawiła się niebezpieczna moda na jedzenie muchomorów. Wiele osób twierdzi, że grzyby te – jeśli są odpowiedni użyte – mogą mieć pozytywne działanie na człowieka, a muchomor suszony nie wydziela trujących substancji. Eksperci biją na alarm i apelują o zachowanie rozsądku.
Grzyby trujące, które można znaleźć w lasach, zawierają toksyny i powodują uszkodzenia nerek, wątroby i mózgu, a w konsekwencji mogą doprowadzić do zgonu. Za najbardziej niebezpieczny i śmiercionośny okaz uznaje się muchomora sromotnikowego. Wstępuje on w całej Europie, również w Polsce. Innym trującym grzybem jest muchomor czerwony. Ma charakterystyczny wygląd –czerwony lub żółtopomarańczowy kapelusz z osadzonymi na nim białymi łatami. Za sprawą mediów społecznościowych pojawiła się niebezpieczna moda na jedzenie muchomorów.
Muchomor suszony. Niebezpieczny trend w internecie
Aby muchomor czerwony przestał być toksyczny, wystarczy przez kilka miesięcy suszyć go na słońcu – takie porady pojawiają się w internecie. Zarówno lekarze, jak i Lasy Państwowe postanowiły zareagować na niebezpieczny trend, który szybko się rozpowszechnił. Jako jedna z pierwszych, do sytuacji i nowej mody odniosła się lekarka Ewa Stawiarska. W internecie jest znana jako doktorka_od_7_boleści. Opublikowała post, w którym przypomina o trujących substancjach, które zawierają muchomory. "Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym, i często z nim mylonym muchomorem plamistym, są: kwas ibotenowy (panetryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych. Substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia".
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ekspertka zaznaczyła także, że co prawda dotychczas nie opisano u ludzi trwałych uszkodzeń narządowych, które wiążą się z zatruciem muchomorem czerwonym, jednak jedno z badań, które przeprowadzono na zwierzętach, wykazało, że istnieje ryzyko uszkodzenia układu nerwowego w przypadku powtarzanego spożywania. Dr Ewa Stawiarska opisała, jakie mogą być objawy po zjedzeniu muchomorów:
- zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej
- zaburzenia orientacji w przestrzeni w czasie
- zmęczenie
- zawroty głowy
- pobudzenie psychoruchowe
- euforia
- lęk
- omamy wzrokowe i słuchowe
Dodała także, że najgroźniejszym muchomorem jest muchomor zielonawy (nazywany także sromotnikowym). Nawet niewielkie spożycie tego grzyba prowadzi do niewydolności wątroby i innych narządów. Śmiertelna dawka wynosi zaledwie 50 gram.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią
Do kwestii jedzenia muchomorów czerwonych odnieśli się specjaliści z Lasów Państwowych
Sprawa jedzenia muchomorów czerwonych skomentowana została także przez Lasy Państwowe. Eksperci przypominają o zachowaniu ostrożności i apelują o rozwagę. "Zastanówcie się, czy naprawdę warto ryzykować Wasze życie i zdrowie!" - brzmi komunikat. W dedykowanym wpisie podają także numery telefonów, pod które można zadzwonić w przypadku, kiedy jesteśmy świadkiem zatrucia toksyczną substancją.
Trwa ładowanie wpisu: facebook