Muchomor suszony. Ostrzeżenie. Jest opinia lekarzy i ekspertów. Czy suszony muchomor jest jadalny?

Wybierając się na grzyby, warto pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności. Do koszyka powinny lądować tylko te okazy, co do których istnieje pewność, że są jadalne. Niestety w internecie pojawiła się niebezpieczna moda na jedzenie muchomorów. Wiele osób twierdzi, że grzyby te – jeśli są odpowiedni użyte – mogą mieć pozytywne działanie na człowieka, a muchomor suszony nie wydziela trujących substancji. Eksperci biją na alarm i apelują o zachowanie rozsądku.

Muchomor czerwony. Pojawiła się niebezpieczna moda na suszenie i jedzenie muchomorów.
Muchomor czerwony. Pojawiła się niebezpieczna moda na suszenie i jedzenie muchomorów.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Grzyby trujące, które można znaleźć w lasach, zawierają toksyny i powodują uszkodzenia nerek, wątroby i mózgu, a w konsekwencji mogą doprowadzić do zgonu. Za najbardziej niebezpieczny i śmiercionośny okaz uznaje się muchomora sromotnikowego. Wstępuje on w całej Europie, również w Polsce. Innym trującym grzybem jest muchomor czerwony. Ma charakterystyczny wygląd –czerwony lub żółtopomarańczowy kapelusz z osadzonymi na nim białymi łatami. Za sprawą mediów społecznościowych pojawiła się niebezpieczna moda na jedzenie muchomorów.

Muchomor suszony. Niebezpieczny trend w internecie

Aby muchomor czerwony przestał być toksyczny, wystarczy przez kilka miesięcy suszyć go na słońcu – takie porady pojawiają się w internecie. Zarówno lekarze, jak i Lasy Państwowe postanowiły zareagować na niebezpieczny trend, który szybko się rozpowszechnił. Jako jedna z pierwszych, do sytuacji i nowej mody odniosła się lekarka Ewa Stawiarska. W internecie jest znana jako doktorka_od_7_boleści. Opublikowała post, w którym przypomina o trujących substancjach, które zawierają muchomory. "Głównymi toksynami obecnymi w muchomorze czerwonym, i często z nim mylonym muchomorem plamistym, są: kwas ibotenowy (panetryna, agaryna), muscymol, muskazon i muskardyna. Grzyby te zawierają także cały wachlarz substancji aktywnych. Substancje te mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka, co prowadzi do bardzo niejednorodnego obrazu zatrucia".

Ekspertka zaznaczyła także, że co prawda dotychczas nie opisano u ludzi trwałych uszkodzeń narządowych, które wiążą się z zatruciem muchomorem czerwonym, jednak jedno z badań, które przeprowadzono na zwierzętach, wykazało, że istnieje ryzyko uszkodzenia układu nerwowego w przypadku powtarzanego spożywania. Dr Ewa Stawiarska opisała, jakie mogą być objawy po zjedzeniu muchomorów:

  • zaburzenia percepcji słuchowej i wzrokowej
  • zaburzenia orientacji w przestrzeni w czasie
  • zmęczenie
  • zawroty głowy
  • pobudzenie psychoruchowe
  • euforia
  • lęk
  • omamy wzrokowe i słuchowe

Dodała także, że najgroźniejszym muchomorem jest muchomor zielonawy (nazywany także sromotnikowym). Nawet niewielkie spożycie tego grzyba prowadzi do niewydolności wątroby i innych narządów. Śmiertelna dawka wynosi zaledwie 50 gram.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kwestii jedzenia muchomorów czerwonych odnieśli się specjaliści z Lasów Państwowych

Sprawa jedzenia muchomorów czerwonych skomentowana została także przez Lasy Państwowe. Eksperci przypominają o zachowaniu ostrożności i apelują o rozwagę. "Zastanówcie się, czy naprawdę warto ryzykować Wasze życie i zdrowie!" - brzmi komunikat. W dedykowanym wpisie podają także numery telefonów, pod które można zadzwonić w przypadku, kiedy jesteśmy świadkiem zatrucia toksyczną substancją.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (40)