Ministerstwo zdrowia: jest już gotowe rozporządzenie ws. sklepików szkolnych
• Ministerstwo zdrowia łagodzi przepisy dotyczące żywienia w szkołach i asortymentu sklepików
• Jest już gotowy projekt rozporządzenia w tej sprawie
• W czwartek ma zostać przekazany do uzgodnień zewnętrznych
Od 1 września 2015 r. firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia, czyli zawierającego znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci. Wprowadzono też wymagania dotyczące posiłków przygotowywanych w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Rozporządzenie ministra zdrowia wywołało dyskusję, przez wielu oceniane jest jako zbyt restrykcyjne.
Minister zdrowia Konstanty Radziwiłł powiedział, że chodzi przede wszystkim o to, "aby promować zdrową żywność, a nie zakazywać". - Przepisy zostaną więc uproszczone i złagodzone w stosunku do obowiązujących obecnie. To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe żywienie w szkołach. Będzie ogólne zobowiązane do tego, aby przygotowując posiłki dla dzieci stosować się do aktualnej wiedzy w zakresie dietetyki, bez szczegółów ile soli, pieprzu można wsypać do garnków - wyjaśnił minister.
Do sklepików szkolnych mają też wrócić drożdżówki, ale zdrowsze - czyli z ograniczoną zawartością cukru i tłuszczu - przyznał Konstanty Radziwiłł. - Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie - dodał.
Nadal będzie zakazane sprzedawanie w szkołach produktów ze zbyt dużą ilością cukru, soli i tłuszczów.