Mięso w hipermarketach nie zachwyca
Jakość mięsa sprzedawanego w supermarketach pozostawia wiele do życzenia. Produkty nie zawsze odpowiadają normom, są źle oznakowane; bywa, że zamiast mięsa jest w nich w większości skrobia czy galareta - wynika ze wspólnej kontroli NIK i Inspekcji Handlowej.
04.02.2003 | aktual.: 04.02.2003 14:28
Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła kontrolę dotyczącą działań organów administracji rządowej w zakresie nadzoru nad produkcją i obrotem produktami drobiarskimi. Skontrolowała m.in. inspekcje weterynaryjne, sanitarne, celne oraz 11 zakładów drobiarskich i jedną chłodnię. Inspekcja Handlowa skontrolowała 13 supermarketów ze stoiskami lub działami z artykułami drobiowymi. Kontrolą objęto lata 2000-2001 i pierwszy kwartał 2002 r.
Kontrola Inspekcji Handlowej wykazały małą skuteczność nadzoru nad jakością sprzedawanych artykułów drobiarskich sprawowanego przez organa weterynaryjne i sanitarne, a także przez kontrolę wewnętrzną tych jednostek.
Bez zgody inspekcji sanitarnej i weterynaryjnej prowadzono sprzedaż lub produkcję artykułów mięsnych. Sprzedawano towary nie zawsze odpowiadające obowiązującym normom, źle oznakowane, o zaniżonych cenach.(iza)