Trwa ładowanie...

Kupił świecącą szynkę. Sanepid: "to się często zdarza"

Pewien mieszkaniec Trzebini padł ofiarą bardzo nieprzyjemnej niespodzianki. Mężczyzna zauważył, że jedna z jego ulubionych szynek... świeci w ciemności. - Odebrali mi apetyt na dłużej - żali się rozczarowany pan Tomasz.

Kupił świecącą szynkę. Sanepid: "to się często zdarza"Źródło: 123RF.COM
d3hn2kp
d3hn2kp

Bohater tej historii jest wielbicielem wędlin. Nie oszczędza na mięsie i sięga tylko po to najlepsze jakościowo. Jak wielkie musiało być jego zdziwienie, gdy zorientował się, że z jednym z jego ulubionych przysmaków jest coś nie tak.

W czwartek, 8 lutego, był na zakupach w jednym z popularnych dyskontów spożywczych, gdzie kupił swój ulubiony kindziuk z czosnkiem. Pan Tomasz, jak podkreśla w rozmowie z Gazetą Krakowską, zawsze sprawdza czy opakowanie jest hermetycznie zamknięte oraz czy termin spożycia nie minął. Był więc pewien, że mięso, które wybrał będzie jak najbardziej zdatne do jedzenia. Jednak gdy przygotowywał wieczorem kolację nie mógł uwierzyć własnym oczom. Plastry kindziuka na jego kanapkach świeciły!

- Wtedy błysnęło mi coś przed oczami. Przyjrzałem się bliżej, część wędliny mieniła się na zielono - tłumaczy pan Tomasz.

Oburzony jakością zakupionego mięsa zgłosił się do dziennikarzy lokalnej gazety, by przyjrzeli się sprawie bliżej. Ci postanowili pokazać "świecące" mięso do chrzanowskiego oddziału sanepidu. Okazało się, że wędliny wydzielające poświatę nie są niczym nadzwyczajnym. Pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznej wytłumaczyli że ludzie często przychodzą do nich z podobnymi przypadkami. Mimo to, zaalarmowani inspektorzy poszli do wskazanego sklepu pobrać próbki mięsa z tej samej partii, z której pochodził kindziuk pana Tomasza. Nieprawidłowości jednak nie stwierdzono.

d3hn2kp

Dziennikarze jednak nie dali za wygraną i postanowili zapytać u źródeł, tj. producenta mięsa, które tak zaniepokoiło mieszkańca Trzebini. Pełnomocnik ds. jakości w firmie Balcerzak, Dorota Kruk, tak tłumaczy tajemnicze zjawisko: "Włókna mięśniowe w mięśniach są rozmieszczone w sposób uporządkowany. Owe struktury leżą w skali długości fal światła, które w konsekwencji załamuje się na nich. Dlatego mięsień często się mieni i opalizuje. Skrystalizowana sól może ten efekt jeszcze wzmocnić".

Jacek Żak, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie, tłumaczy, że fluorescencję mogą powodować dodatki chemiczne do żywności i związane z nimi przemiany w barwnikach w mięsie. W tym przypadku jednak nie można tego stwierdzić.

Jedno jest pewne. Pan Tomasz nieprędko odzyska apetyt.

Źródło: Gazeta Krakowska

d3hn2kp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hn2kp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj