BSE w Małopolsce: krowy z Rzepiennika były zdrowe
Krowy z Rzepiennika Strzyżewskiego, które poddano utylizacji były zdrowe. Badania wykonane w krakowskim laboratorium nie wykazały w mózgach zwierząt obecności prionów powodujących BSE. Tym samym naukowcy wykluczyli możliwość genetycznego zarażenia się krowy ubitej w Mochnaczce.
Wszystko wskazuje na to, że zarażenie nastąpiło drogą pokarmową - powiedziała szefowa krakowskiego laboratorium do wykrywania BSE, Anna Piróg-Komorowska. Według niej, może to oznaczać, że nie do końca panujemy nad tym, czym się żywi zwierzęta w Polsce.
Szefowa laboratorium dodała, że choroba szalonych krów jest tak tajemnicza, że w żadnym momencie nie można w 100% stwierdzić w jaki sposób doszło do zakażenia.
Weterynarze sprawdzą teraz, jaką paszę jadła krowa zakażona BSE. Oprócz mączki mięsno-kostnej przyczyną choroby mógł być także preparat mlekopodobny. Naukowcy przypuszczają, że zawarty w nim tłuszcz również może powodować chorobę szalonych krów.(miz)