Koszmar w indyjskiej restauracji. Zaczęli pluć krwią i wymiotować

Do porażającej sytuacji doszło w ubiegły weekend w indyjskiej restauracji Laforestta Cafe w Gurugram w Indiach. Kelner podał gościom restauracji odświeżacz do ust – ci jednak nagle zaczęli pluć krwią i wymiotować. Doszło do przerażającej pomyłki czy zbrodni?

Goście plują krwią po połknięciu suchego lodu
Goście plują krwią po połknięciu suchego lodu
Źródło zdjęć: © X:Rumani221

11.03.2024 | aktual.: 11.03.2024 08:52

Jak podała miejscowa policja, Ankit Kumar, mieszkaniec miasta Greater Noida, odwiedził w sobotę 2 marca restaurację wraz z żoną i przyjaciółmi.

Po obiedzie kelner zaproponował im środek mający pomóc odświeżyć ich oddech. Ale gdy tylko to spożyli, ich usta zaczęły piec i krwawić, goście zaczęli nawet wymiotować – przekazała BBC w oświadczeniu policja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nagranie ze zdarzenia natychmiast rozprzestrzeniło się w mediach społecznościowych. Widać na nim przerażonych gości, którzy krzyczą z bólu, a niektórzy z nich wkładają lód do ust i popijają wodę, aby pozbyć się uczucia koszmarnego pieczenia.

Sprawa jest w toku, policja poinformowała, że ​​przeprowadza analizę kryminalistyczną zawartości odświeżacza do ust. We wtorek policja w mieście Gurugram, w którym mieści się restauracja, aresztowała jej menadżera pod zarzutem otrucia "w zamiarze wyrządzenia krzywdy".

Klienci skarżyli się również, że obsługa restauracji odmówiła im pomocy. Policja podała, że ​​lekarz zbadał później zawartość odświeżacza do ust i potwierdził, że zawiera suchy lód.

Czym jest suchy lód?

Suchy lód to nazwa dwutlenku węgla (CO2) w stanie stałym, zwany tak ze względu na to, że nie topi się jak lód wodny, ale sublimuje. Charakteryzuje go bardzo niska temperatura ( -78,5 st. C), i choć wyglądem przypomina zwykły lód, po sublimacji nie pozostawia żadnych osadów ani śladów wody. Jest szeroko stosowany jako środek chłodzący, szczególnie przydatny do utrzymywania odpowiedniej temperatury wrażliwych produktów. Znajduje zastosowanie w branżach cateringowej, transporcie chłodniczym, czyszczeniu kriogenicznym oraz w przemyśle farmaceutycznym.

Pod żadnym pozorem nie można go spożywać. Suchy lód może poparzyć usta, przełyk i żołądek. Jego połknięcie może spowodować uszkodzenie narządów wewnętrznych.

Źródło: BBC, The Hindu, ANI

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (37)