PolskaKoronawirus w Polsce. W zakładzie mięsnym Animex Foods ognisko koronawirusa

Koronawirus w Polsce. W zakładzie mięsnym Animex Foods ognisko koronawirusa

W szczecińskim oddziale firmy Animex, która zajmuje się produkcją wędlin, wykryto ognisko koronawirusa. Obecnie ponad 150 osób przebywa na kwarantannie albo zostało odsuniętych od pracy.

Koronawirus w Polsce w zakładzie mięsnym Animex Foods
Koronawirus w Polsce w zakładzie mięsnym Animex Foods
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie poinformowała w czwartek o tym, że w stolicy województwa zachodniopomorskiego jest ognisko koronawirusa. Chodzi o zakłady produkcyjne firmy Animex. Na co dzień zatrudniają one ponad 1200 osób.

COVID-19 został potwierdzony na początku u osób tam pracujących, ale zatrudnionych przez firmę zewnętrzną, świadczącą usługę pracy na rzecz zakładu mięsnego.

- Pozytywne wyniki testów na koronawirusa zostały potwierdzone również u 18 pracowników naszej spółki wykonujących swoje obowiązki służbowe na terenie zakładu. W związku z zaistniałą sytuacją przedstawiciele Animex Foods pozostają w stałym kontakcie ze służbami sanitarnymi, podejmując wspólne działania mające na celu ograniczenie transmisji wirusa - poinformował Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animexu, cytowany przez Gazetę Wyborczą.

- Kierując się zasadą ostrożności, działaniem tym zostali objęci także pracownicy firmy zewnętrznej, którzy w całości zostali odsunięci od wykonywania swoich czynności na terenie zakładu - dodał rzecznik prasowy Animexu.

Animex Food odesłał pracowników do domów

Wszyscy pracownicy, którzy mieli bezpośredni kontakt z osobami zarażonymi (ok. 50 osób), przeszli na kwarantannę.

Firma postanowiła zapobiegawczo odesłać do domów grupę ponad 80 osób w wieku powyżej 60. roku życia oraz pracowników zmagających się z niektórymi chorobami przewlekłymi. W zakładzie produkcyjnym ograniczona została także liczba pracowników, którzy pracują w jednym czasie w tym samym miejscu.

- Zakład w Szczecinie zachowując zasady reżimu sanitarnego, kontynuuje swoją produkcję. Nieprzerwanie prowadzony jest monitoring sytuacji epidemiologicznej na terenie firmy – zapewnia Łukasz Dominiak.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (45)