PolskaKonsument ufa bezpiecznej żywności

Konsument ufa bezpiecznej żywności

03.10.2000 | aktual.: 22.06.2002 14:29

Obraz
© Na kongresie o bezpieczeństwie żywności rozmawiali konsumenci, producenci oraz politycy.

O bezpiecznej żywności i ochronie konsumentów rozmawiali we wtorek w Warszawie uczestnicy Konferencji Polskie Prawo Żywnościowe.
Zaproszeni na konferencję eksperci z Unii Europejskiej dowodzili na przykładzie skutków działania dioksyn i BSE (powodującego tzw. chorobę wściekłych krów), że system ochronny rynku żywnościowego w Europie jest nieskuteczny.
Prelegenci mówili także o konieczności zwiększenia świadomości bezpieczeństwa żywności u konsumentów. Konsument stracił zaufanie, a za tym idą konsekwencje ekonomiczne; spada konsumpcja pewnych produktów - powiedział WP dr inż. Aleksander Jakubowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, dodając: Odbudowa tego zaufania jest procesem długotrwałym.
Na Kongresie omawiano też problem żywności modyfikowanej genetycznie. Uczestnicy spotkania stwierdzili, że konsument wciąż otrzymuje za mało informacji o tego typu produktach i że badania nad tymi projektami trwają zbyt krótko.
Organizatorami spotkania były: Centrum Integracji Europejskiej, Polska Federacja Producentów Żywności, Polskie Stowarzyszenie Napojowe i Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Patronat nad spotkaniem objął przewodniczący sejmowej Komisji Integracji Europejskiej, Tadeusz Mazowiecki. Podczas obrad podkreślił on konieczność harmonizacji polskiego prawa z unijnym. Zdaniem posła, do 2002 r. trzeba przygotować wszystkie niezbędne dokumenty, by nasz rynek rolny mógł się otworzyć na Zachód tak jak się obecnie planuje, czyli w roku 2003. Ma temu służyć przygotowanie projektu ustawy Prawo Żywnościowe, pod które fundamenty ma położyć m.in. wtorkowy Kongres.
Karolina Rudnicka - WP

żywnośćbezpieczeństwokongres
Zobacz także
Komentarze (0)