PolskaKonkurs Gastronomiczny Młodych

Konkurs Gastronomiczny Młodych

Gospodarze IV Sądeckiego Konkursu Gastronomicznego byli tylko w połowie gościnni. Uczniowie z Zespołu Szkoł nr 1 w Nowym Sączu pozwolili Słowakom z Namestova wyprzedzić się w przyrządzaniu potraw, ale zdystansowali swoich rywali przygotowując stół bankietowy.

Konkurs Gastronomiczny Młodych

W Zespole Szkół nr 1 im. KEN w Nowym Sączu, konkursy gastronomiczne wymyślono jako jeden z elementów przybliżających integrację Polski z Unią Europejską. Pierwszy, ten sprzed 4 lat, przygotowano pod hasłem "Wiosna na europejskim stole" i zorganizowano w salach recepcyjnych hotelu Orbis Beskid, bo placówka nie dysponowała stosownie dużą salą.

Kolejne: "Słodki smak Europy", "Owoce i warzywa na europejskim stole" rozgrywano już w szkole, bo zyskała ona nową salę gimnastyczną. Tam rozgrywano również wczorajsze zmagania, których hasłem przewodnim ogłoszono "Ryby i drób na europejskich stołach". Jak zwykle konkurencje były dwie: przygotowanie potraw z drobiu lub ryb, a także przygotowanie stołu na wyjątkowo wystawną okazję. Poza tym prezentowali się barmani w efektownym przyrządzaniu i serwowaniu koktajli oraz drinków.

W konkursowe szranki stanęły reprezentacje 8 szkół z Polski i Słowacji. zabrakło zawsze mocnych reprezentacji placówek z Krynicy Zdroju i Krościenka nad Dunajcem, bowiem obydwie właśnie mają ważne szkolne uroczystości. - Z sądecką szkołą współpracujemy dwadzieścia lat i jest to współpraca bardzo dla nas cenna - opowiada Karol Kmovsky, dyrektor Zespołu Szkół Spółdzielczych w Namestovie na Słowacji. - Rywalizacja mobilizuje młodzież do poszukiwania nowych rozwiązań w sztuce gastronomicznej. Podkreślał słowo sztuce, gdyż dziś nie wystarszy wyszykować smaczne i zdrowe jadło. Trzeba pamiętać o estetycznej stronie podania. Przecież dawne porzekadło, że je się oczami nie wzięło się z powietrza.

Ten sądecki konkurs dowodzi tego niezbicie. Zwycięski stół do podania dań z ryb zdobią przecież nie tylko róże, ale również ustawiony obok niego olbrzymi kielich zamieniony w akwarium z pływającymi welonkami. Kto wygrał? Zmagania gastronomików, zarówno kucharzy jak też kelnerów i barmanów oceniało fachowe jury. Pracowali w nim m.in.: Antoni Sułkowski, kierownik gastronomii hotelu Orbis Beskid, Andrzej Stawiarski ? właściciel firmy Raj z Gołkowic, Marian Oleksy ? właściciel restauracji Panorama w Nowym Sączu. Jurorzy zadanie mieli trudne. Kucharze wymyślili takie specjały, że mogłyby być wiodącymi daniami w renomowanych restauracjach. Kelnerzy tak przygotowali stoły, że hotel Orbis chce skorzystać z niektórych wzorów.

Medalistów trzeba było jednak wyłonić. Wśród kucharzy zwyciężył Martis Bris z Zespołu Szkół w Namestovie na Słowacji, przed Anną Kotlarz z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu i Kacprem Kuczem z Zespołu Szkół w Nawojowej. Kelnerami najefektowniej szykującymi stoły zostali wybrani: Monika Janus i Renata Śmiałek z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu. Miejsce drugie zyskali: Lubomira Zatkulakova i Michał Janeta z Zespołu Szkół w Namestovie, a trzecie Barbara Kamińska z Zespołu Szkół w Nawojowej.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)