Komisja Europejska zwiększa pomoc dla biednych
W lipcu Komisja Europejska zdecydowała o stworzeniu specjalnego funduszu o
wartości 1 mld euro dla biednych krajów trzecich, które
najbardziej ucierpiały z powodu niedawnego kryzysu związanego ze
wzrostem cen. Tym razem propozycja jest skierowana do mieszkańców
Unii Europejskiej.
17.09.2008 | aktual.: 17.09.2008 18:18
Szacuje się bowiem, że 43 miliony ludzi w UE jest zagrożonych niedostatkiem żywności, co - zgodnie z definicją WHO - oznacza, że nie stać ich na posiłek zawierający mięso, kurczaka lub rybę co drugi dzień.
KE zaproponowała zwiększenie od 2009 roku z 300 mln do 500 mln euro rocznego budżetu programu dystrybucji żywności wśród osób najbardziej potrzebujących. Program ten istnieje od 1989 roku. W samym 2006 roku skorzystało z niego 13 mln osób.
Wraz ze wzrostem cen żywności potrzebujemy więcej środków - tłumaczyła komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel. Początkowo celem programu było rozdzielanie pomiędzy osoby potrzebujące nadwyżek produktów rolnych. Kraje członkowskie mogły kupować żywność na wolnym rynku tylko w nadzwyczajnych okolicznościach.
Dziś, jak przyznała Fischer Boel, poziom nadwyżek zapasów jest "na historycznie niskim poziomie" i dlatego KE zaproponowała, by zezwolić w ramach programu na stopniowo coraz większy zakup żywności na wolnym rynku. Wybór produktów żywnościowych będzie należał do państw członkowskich. Komisja zaproponowała, aby programem, ograniczonym dotychczas do podstawowych produktów, objąć także owoce i warzywa oraz olej spożywczy.
Każdy kraj ma sam zdecydować, czy chce uczestniczyć w programie. W tym celu będzie musiał przesłać do KE trzyletni plan dystrybucji żywności. W latach 2010 - 2012 kraje będą mogły uzyskać z budżetu UE dofinansowanie programu dożywiania biednych w wysokości do 85% kosztów, natomiast w latach 2013 - 2015 do 75%. Państwa, które zadeklarują wolę udziału w programie, będą musiały wybrać odpowiednie organizacje - charytatywne lub lokalne ośrodki opieki społecznej - odpowiedzialne za dystrybucję żywności.
Pomoc żywnościowa ma być skierowana do "szeroko pojętej grupy osób żyjących w ubóstwie, w tym rodzin w trudnej sytuacji materialnej, osób starszych o niewystarczających środkach finansowych, osób bezdomnych, osób niepełnosprawnych, dzieci zagrożonych patologią społeczną, osób pracujących, a mimo to żyjących w ubóstwie, migrantów i osób ubiegających się o azyl". (mg)
Inga Czerny