Klienci mogą "odpłynąć". Tyle za rybę z frytkami nad polskim morzem
Wakacje coraz bliżej. Do letniego sezonu przygotowują się już m.in. nadmorskie kurorty. Restauracje i bistra czekają na "napływ" klientów. Czy ci "odpłyną", widząc ceny?
19.06.2023 | aktual.: 19.06.2023 12:47
Połowa czerwca - wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Nadmorskie miejscowości już wyczekują wczasowiczów. Na "napływ" klientów przygotowują się restauracje, bistra i budki serwujące jedzenie na wynos.
Jak zauważa "Głos Szczeciński", widać wyraźnie, że cenniki w większości z nich, jeśli nie we wszystkich, zmieniły się w porównaniu z zeszłym rokiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny nad morzem. Ile zapłacimy za obiad?
Inflacja wpływa nie tylko na ceny noclegów. Wyższe kwoty widzimy także w menu popularnych punktów gastronomicznych.
Jeden z najpopularniejszych zestawów obiadowych czyli ryba, frytki i surówka kosztuje już ok. 38 zł. W ubiegłym roku turyści płacili za ten sam zestaw 25-30 zł.
W nadmorskich smażalniach często można kupić rybę na wagę, a ceny za 100 gramów różnią się w zależności od gatunku:
- pstrąg - 9 zł;
- mintaj - 10 zł;
- dorsz - od 10 do 13 zł;
- halibut - od 10 do 13 zł;
- łosoś - od 14 do 20 zł;
- turbot - 15 zł.
Dla tych, którzy nie chcą jeść ryb dostępne są także inne dania. Za placek po węgiersku zapłacimy 27 zł, a za pieczeń z karkówki z ziemniakami i surówką 28 zł. Z kolei kotlet schabowy z frytkami i surówką to wydatek 33 zł.
Podrożały także najpopularniejsze wśród najmłodszych dania z "budek" z jedzeniem. Zapiekanka, to koszt 20-26 zł, a cena hamburgera waha się od 28 do 45 zł - pisze "Głos Szczeciński".
Wakacje nad morzem. Ile kosztują gofry?
Więcej trzeba będzie zapłacić także za deser. Kto wyobraża sobie wakacje nad morzem, bez zjedzenia chociaż jednego gofra?
I tak gofry z owocami i bitą śmietaną kosztują 16-20 zł, a za lody świderki w zależności od wielkości trzeba zapłacić 10-13 zł.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Pogoda na lipiec 2023. Urlopowicze będą zadowoleni
Źródło: "Głos Szczeciński"