Kiedy spadają kasztany? Sezon dla zbieraczy rozpoczęty
Jesień to pora, kiedy w lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej grzybiarzy. W Polsce sezon na grzyby trwa od czerwca aż do listopada. W międzyczasie w parkach i lasach zaczynają pojawiać się kasztany. Kiedy nadchodzi pora na zbieranie kasztanów?
Kasztanowiec to rodzaj drzew, które występuje pod różnymi odmianami. Spotkać może je w południowo-wschodniej części Europy, ale także w Azji i w Ameryce Północnej. Na obszarze Polski występuje kasztanowiec zwyczajny. Jego inna nazwa to kasztanowiec biały lub pospolity. Dotarł tu już w XVI wieku z Półwyspu Bałkańskiego.
Drzewo osiąga duże rozmiary i potrafi dorastać nawet do około 25-30 metrów wysokości. Jego pień jest stosunkowo krótki i zakończony okazałą, rozgałęzioną koroną. Jego rozłożyste liście przypominają kształtem dłonie. Kasztanowiec owocuje od września. Zamknięte w kolczastych torebkach nasiona są nazywane kasztanami. Kiedy zielone torebki pękają, pojawiają się brązowe, kuliste nasiona o gładkiej powierzchni. Zbierane podczas spacerów kasztany mają charakterystyczną białawą plamkę, która nazywa się hilum.
Kiedy kwitną kasztany?
Kasztanowiec kwitnie od maja do czerwca. Kwitnienie drzewa trwa około 2-3 tygodnie i jest uznawane za jedną z oznak wiosny. Białe, dosyć drobne kwiaty kasztanowca zakwitają w kwiatostany o sporych wielkościach. W środku można zaobserwować żółte bądź czerwone plamki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy spadną kasztany?
Owoce kasztanowca dojrzewają na przełomie sierpnia i września w okresie od 10 do 30 dni, jednak ze względu na klimat w Polsce, prawdziwy sezon na kasztany zaczyna się w drugiej połowie oraz końcówce września. Drzewo kasztanowca co dwa lata produkuje większą ilość owoców. Co oznacza, że cyklicznie, co drugi rok można zbierać je w większych ilościach.
Zwyczajowo zebrane kasztany umieszcza się w kieszeniach ubrań lub dekoruje nimi przestrzeń w domu. Ma to związek z powszechnie panującym przekonaniem, że kasztany, oprócz funkcji dekoracyjnej, pochłaniają negatywną energię i wpływają na lepszą jakość snu i ogólne samopoczucie. W wielu regionach kasztany uważane są za przysmak kulinarny. Zwyczaj jedzenia kasztanów znany jest we Włoszech. Serwowane są tam dania z pieczonych kasztanów. Owoce kasztanowca zawierają w sobie dużą ilość witaminy C i błonnika. Niestety te występujące w Polsce są niejadalne.