Japończycy produkują jajka z białymi żółtkami
W Japonii rozpoczęto na skalę masową
produkcję jajek o białych żółtkach, które - jak utrzymują japońscy
kucharze - są sekretem wypieku idealnego biszkoptu.
30.09.2004 | aktual.: 30.09.2004 21:23
Żołtka-albinosy mają taki sam smak i te same właściwości co żółtka żółte, lecz dają większe możliwości kucharzom i cukiernikom.
Jednym z najdroższych wypieków w Japonii jest tzw. biała gąbka - ciasto podawane podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty.
Kompania QP, która jest głównym producentem jajek z białymi żółtkami, korzysta w tej materii z wiekowych doświadczeń azjatyckich hodowców drobiu. Okazuje się, że jeśli kurczęta i kury karmi się tylko ryżem, to większość pigmentów żółtych i czerwonych znika z żółtka. Specjaliści utrzymują, że do wybielenia żółtek potrzebne są także inne zmiany w diecie drobiu. Szczegółów nie podano.