Najzdrowszy chleb świata. Mało kto go kupuje, a pomaga w odchudzaniu
Jakie pieczywo powinniśmy wybierać na co dzień, jeśli chcemy zadbać o swoją dietę? Zdecydowanym liderem jest pumpernikiel, który zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, a także pomaga w odchudzaniu.
Historia chleba sięga ponad 14 tysięcy lat. Dane Głównego Urzędu Statystycznego wskazują, że przeciętny Polak w ciągu roku spożywa prawie 36 kg pieczywa. Który chleb jest więc najlepszy dla naszego zdrowia? Faworytem zestawienia jest bez wątpienia pumpernikiel.
Pumpernikiel to ciemny chleb żytni o gęstej, wilgotnej konsystencji i ciemnobrunatnym kolorze, lekko słodki w smaku i zapachu. Barwę i smak zawdzięcza procesowi parowania, podczas którego zawarta w cieście skrobia ulega karmelizacji. Parowanie (zamiast pieczenia) wpływa również na wspomnianą wilgotność pumpernikla.
Pumpernikiel najlepszym z chlebów
Pumpernikiel jest bogaty w cenne wartości odżywcze. Zawiera błonnik, węglowodany, białka roślinne, lipidy, a także aminokwasy. Jest też źródłem witaminy A, E, K, tiaminy, niacyny, biotyny ryboflawiny oraz kwasu foliowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Hołownia "wypisał się" z walki o fotel prezydenta? "Będzie trudno"
W składzie pumpernikla znajdziemy również substancje mineralne, przede wszystkim sód i potas, ale też wapń, fosfor i magnez.
Zaletą pumpernikla jest to, że wywołuje uczucie sytości i gasi głód na dłuższy czas, dlatego zaleca się włączenie go do diet odchudzających. Pomoże w walce z chęcią sięgnięcia po niezdrową przekąskę między posiłkami.
Przeczytaj również: