Ile mięsa zjada statystyczny Polak? Całkiem sporo
W 2011 roku statystyczny Polak zje 75 kilogramów mięsa - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, do którego dotarła "Rzeczpospolita".
Spożycie będzie więc wyższe o prawie 13,5 procent na osobę niż w 2000 roku i o niecały procent przekroczy to z ubiegłego roku. Rosnąca konsumpcja mięsa jest według ekspertów efektem wzrostu gospodarczego i bogacenia się obywateli.
"Rzeczpospolita" wyjaśnia, że wzrasta głównie spożycie drobiu. W tym roku zjemy go przeciętnie 26 kilogramów. Drób jest bowiem stosunkowo niedrogi. Wieprzowina pozostaje ulubionym mięsem Polaków, konsumujemy go w ciągu roku około 40 kilogramów.
Natomiast spada spożycie wołowiny. W tym roku statystycznie Polak zje jej niespełna 3 kilogramy. Powodem tego jest przede wszystkim wysoka cena, średnio wołowina z kością kosztuje 22 złote za kilogram oraz brak tradycji w jej spożyciu.