GIS wycofuje partię tatara wołowego. Apel do konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedzeniem tatara wołowego. W jednej z partii tego produktu wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.
25.04.2024 | aktual.: 25.04.2024 16:25
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii - informuje na swojej stronie Główny Inspektorat Sanitarny.
Jak przestrzega, zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chodzi o produkt: Tatar wołowy, 200 g. Numer partii: 1032604. Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024. Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
GIS podkreśla również, że nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Dodaje również, że po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Czytaj również:
Źródło: GIS/WP