Trwa ładowanie...
d2rqr2z
28-03-2008 12:03

Francja i Włochy wstrzymują sprzedaż mozzarelli

Francuskie ministerstwo rolnictwa
poleciło sklepom wstrzymanie sprzedaży sera mozzarella
wyprodukowanego w Kampanii, na południu Włoch. Powodem tej decyzji
jest obawa przed skażeniem dioksynami. Produkty te wycofały ze
sprzedaży także Włochy.

d2rqr2z
d2rqr2z

Francuskie ministerstwo podkreśliło w komunikacie, że nakaz natychmiastowego wycofania ze sprzedaży mozzarelli wyprodukowanej w Kampanii z mleka bawolego ma "charakter prewencyjny". Resort zapowiedział przy tym przeprowadzenie testów, które wykażą, czy ser ten można bezpiecznie jeść.

Komisja Europejska poinformowała natomiast, że kwestionowaną mozzarellę wycofały ze sprzedaży także Włochy. Otrzymaliśmy potwierdzenie, że Włochy wycofały mozzarellę pochodzącą z 25 firm, których produkty były skażone - powiedział przedstawiciel Komisji.

Włochy zapewniły także, że będą prowadzić "stały monitoring" zakładów produkcyjnych, by zapobiec w przyszłości pojawieniu się zbyt wysokiej zawartości dioksyn w mozzarelli.

Przedstawiciele Włoch usiłowali początkowo bagatelizować fakt, że badania wykazały wyższą od dozwolonej w UE wartość dioksyn w wyrobach blisko 20% producentów mozzarelli w Kampanii.

d2rqr2z

W środę wstrzymano jednak czasowo produkcję tego sera w ponad 80 fermach. Wyprodukowane tam mleko jest niszczone, a władze kontrolują kolejne fermy na południu Włoch, by sprawdzić, w jaki sposób pasza zwierząt została skażona.

Problemy z mozzarellą rozpoczęły się, gdy ujawniono, że niektóre zakłady w Kampanii produkują ją z mleka zawierającego dioksyny. Ich obecność wiąże się z zaleganiem w rejonie Neapolu tysięcy ton niewywożonych miesiącami śmieci oraz nielegalnym ich zakopywaniem. Według niektórych ekspertów w ten sposób toksyny trafiają do pasz.

d2rqr2z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rqr2z
Więcej tematów