Europejska sztuka mycia rąk
Zakłady produkujące lub wprowadzające do
obrotu środki spożywcze muszą w krajach UE spełniać wymogi HACPP,
czyli systemu zarządzania jakością żywności. Po raz pierwszy
zastosowano go w amerykańskich programach kosmicznych, aby
zapewnić bezpieczeństwo produktów dla astronautów. I coś z tego
zostało. Wymogi HACPP są niekiedy kosmiczne. Na szkoleniach
właściciele sklepów czy hurtowni spożywczych poznają na przykład
instrukcję mycia rąk autorstwa prof. G.A.J. Ayliffe'a. Aby
opanować technikę, trzeba nauczyć się sześciu elementów -
informuje "Życie Warszawy".
Ręce należy spłukać pod bieżącą wodą. Pobrać mydło z dozownika i zgodnie z podaną techniką myć przez 30 sekund. Potem spłukać ręce ciepłą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Nic, tylko próbować. Ćwiczenie czyni mistrzem - pisze dziennik, podając instrukcję: 1) pocieramy wewnętrzne części dłoni; 2) pocieramy wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej i odwrotnie; 3) pocieramy wewnętrzne części dłoni z przeplecionymi palcami, aż do zgłębień między palcami; 4) pocieramy górne części palców prawej dłoni o wewnętrzną część lewej z palcami złączonymi i odwrotnie; 5) obrotowo pocieramy kciukiem prawej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na niej lewej i odwrotnie; 6) obrotowo pocieramy wewnętrzną częścią lewej dłoni złączonymi palcami prawej i odwrotnie. (PAP)