Eksperci alarmują: Ocean Arktyczny coraz bardziej kwaśny
Ocean Arktyczny staje się coraz bardziej kwaśny - alarmują norwescy eksperci. Ich zdaniem przyczyną jest nadmierna ilość dwutlenku węgla w atmosferze.
06.05.2013 14:30
Dwutlenek węgla rozpuszcza się w wodzie szczególnie szybko, gdy ma ona niską temperaturę. Toteż w rejonie arktycznym proces ten jest wyjątkowo intensywny, mówią eksperci z norweskiego Centrum Międzynarodowych Badań nad Zmianami Klimatu.
Dodają, że trudno jest dokładnie przewidzieć skutki tych zjawisk, ale ucierpieć mogą różne ekosystemy, w tym komercyjnie odławiane ryby. Zmiany będą trwałe, podkreślają naukowcy, bo nawet gdyby dziś powstrzymano emisje dwutlenku węgla, powrót oceanu do stanu sprzed rewolucji przemysłowej potrwałby dziesiątki tysięcy lat.
Zobacz więcej w serwisie pogoda. href="http://wp.pl/">