Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? Chroni przed poważnymi chorobami
Czekolada to przysmak praktycznie każdej osoby. Słodycz poprawia nam humor, a także dodaje energii. Często sięgając po nią, mamy duże wyrzuty sumienia przez jej kaloryczność i trudności z odstawieniem jedzenia po jednym kawałku. Jak się okazuje, czekolada ma wiele pozytywnych właściwości.
Wybór czekolad i produktów czekoladopodobnych jest ogromny. Możemy sięgać po wersję mleczną, truskawkową, karmelową czy ... gorzką. Dlaczego warto ograniczyć pole smakowe i wybrać akurat tą ostatnią?
W czekoladzie znajdziemy kilkaset składników, które pozytywnie oddziaływują na nasz organizm. To m.in węglowodany, magnez, błonnik, kwasy omega-6, witaminy A,E i z grupy B. Za najzdrowszą czekoladę uważa się gorzką, ponieważ zawiera najwięcej związków polifenolowych pochodzących z ziarna kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka czekolada jest najzdrowsza?
Właściwościami polifenoli jest działanie przeciwzapalne. Zwalczają wolne zarodniki, które gromadzą się w naszym organizmie przez stres, wysiłek fizyczny czy przebyte infekcje. Odpowiadają one za przyspieszenie starzenia się komórek czy powstawanie nowotworów.
Gorzka czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. W ten sposób zmniejsza ryzyko takich chorób jak Parkinson i Alzheimer. Spożywanie produktu w racjonalnych ilościach zwiększa przepływ krwi przez naczynia krwionośne w mózgu.
Czekolada wspiera układ sercowo- krwionośny. Obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na cholesterol. Produkt jest zastrzykiem energii - każdy zauważył, że po jednej kostce lepiej idzie się w górach czy koncentruje na nauce.
Jednak jak ze wszystkim, także czekolady nie wolno nadużywać. Zaleca się jedzenie do 4 kostek dziennie.
Źródła: Wapteka, DOZ