Warzywa i owoce, które najlepiej jeść jesienią

Za oknem widzimy coraz więcej znaków zbliżającej się jesieni. Skończył się sezon soczystych letnich owoców i warzyw. Teraz truskawki, brzoskwinie czy bób musimy zastąpić innymi produktami. Niektóre całoroczne owoce i warzywa mają inny smak latem, a inny zimą.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | Evgeniia Siiankovskaia

Warzywem, które kojarzy nam się z jesienią, jest niewątpliwie dynia. Zarówno jej środek jak i pestki są dla nas bardzo zdrowe i bogate w wiele witamin oraz beta-karoten. Najbardziej popularnym owocem tej pory roku jest oczywiście jabłko. Sezonowe odmiany to w szczególności antonówki, kosztele i malinówki. Bogate są w witaminy A i C, a także posiadają sporą ilość błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie warzywa i owoce jeść we wrześniu?

Bardzo prozdrowotne i bogate w witaminy okazują się buraki. Jedzenie tych warzyw wspomaga nasz układ odpornościowy, co wskazane jest szczególnie w zimniejszych miesiącach. Buraki posiadają żelazo, kwas foliowy oraz pomagają obniżyć cholesterol i wysokie ciśnienie.

Obowiązkową pozycją do zrobienia dżemów i innych przetworów są śliwki. Owoce najlepiej smakują na przełomie września i października. Pomagają wzmocnić układ pokarmowy, a także zawierają witaminy z grupy B i E. W walce z przeziębieniem wspomoże nas również pigwa. Którą możemy dodać do herbaty, zrobić z niej soki oraz inne nalewki. Owoc zawiera dużo witaminy C, magnez, a także żelazo.

Bogate w witaminy są również gruszki. Zawierają witaminy z grupy B, A, C i PP. Są również źródłem potasu, miedzi oraz jodu. Smakują na surowo, ale nadają się również na inne przetwory.

Źródła:

Biogo

Winiary

Dietetycy

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)