Czerwone wino zabija raka wątroby
Resveratrol - związek obecny w dużych ilościach w czerwonym winie może pomóc w niszczeniu komórek raka trzustki - wynika z pracy zamieszczonej na łamach pisma "Advances in Experimental Medicine and Biology".
Obecny w winie resveratrol jest produkowany przez niektóre rośliny, jako broń służąca do zwalczania ich naturalnych wrogów. Występuje m.in. w malinach i jagodach, ale największe jego ilości można znaleźć w skórce czerwonych winogron i w czerwonym winie.
Resveratrol ma wiele własności prozdrowotnych. Badania wskazują, że korzystnie wpływa na serce i układ krążenia, może pomagać w zwalczaniu infekcji wirusowych, a także obniżać ryzyko zachorowania na różne nowotwory.
W swoich najnowszych badaniach, naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rochester w Nowym Jorku prowadzili badania na komórkach ludzkiego raka trzustki, na które działali resveratrolem - bądź samodzielnie, bądź w połączeniu z naświetlaniem.
Okazało się, że związek ten zakłócał aktywność mitochondriów - struktur wytwarzających energię potrzebną komórkom do życia. Poza tym, blokował pewne białka obecne w komórkach nowotworowych, które osłabiają skuteczność chemioterapii wypompowując leki na zewnątrz komórek.
W połączeniu z promieniowaniem, resveratrol nasilał powstawanie w mitochondriach wolnych rodników tlenowych - ubocznych produktów metabolizmu, które mają bardzo niszczący wpływ na komórki. Pod wpływem tej kombinacji, komórki raka trzustki częściej ginęły samobójczą śmiercią.
Jak ocenia prowadzący badania dr Paul Okunieff, wyniki te rodzą nadzieję, że resveratrol może stać się elementem terapii chorych na raka.
Podkreśla jednak, że obserwacje jego zespołu dotyczą komórek raka hodowanych na laboratoryjnej szalce. Nikt nie potrafi na razie powiedzieć, czy resveratrol będzie tak samo niszcząco wpływał na komórki raka trzustki obecne w ciele pacjentów. Aby to ocenić potrzeba więcej badań.
Resveratrol jest dostępny w aptekach jako suplement diety, ale jak na razie nie ma dowodów, że zażywanie go wspomaga leczenie chorych na nowotwory, przypominają autorzy pracy. Dlatego pacjenci nie powinni stosować żadnych preparatów bez uprzedniej konsultacji ze swoim lekarzem.
Według Okunieffa, lekarze nie zawsze zabraniają pić umiarkowane ilości wina pacjentom leczonym na raka. Badacz zaznacza jednak, że dawki resveratrolu zastosowane w doświadczeniu przez jego zespół były stosunkowo duże - tj. 50 mikrogramów na mililitr. W winach z dużą zawartością resveratrolu dawka ta wynosi ok. 30 mikrogramów na ml.