Currywurst zdetronizowany. Inne danie skradło serca Niemców
Przez blisko 30 lat na niemieckich stołówkach królował currywurst z frytkami. Pandemia zmieniła jednak nawet preferencje kulinarne naszych zachodnich sąsiadów. Teraz prym wiedzie inne danie.
19.05.2021 19:09
Currywurst to klasyczna niemiecka potrawa, która jest typowa dla tamtejszych stołówek i fast foodów. Podawana na gorąco, grillowana, pieczona lub gotowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością curry i polewana specjalnym sosem na bazie pomidorów, jest sprzedawana w Niemczech w ilości 800 milionów porcji rocznie.
W pandemicznym roku Niemcy odeszli jednak od swojego lokalnego specjału i skierowali swoje sympatie w stronę spaghetti bolognese, które zajęło w corocznym zestawieniu najbardziej popularnych dań pierwsze miejsce.
Skąd ta zmiana?
Pandemia koronawirusa spowodowała zmiany w działaniu firmowych stołówek. - Restauracje często tworzą promocje wokół currywurst, ale w ubiegłym roku nie udało im się tego robić - tłumaczy szef tworzącej coroczny ranking ulubionych potraw firmy cateringowej Apetito Guido Hildebrandt.
W efekcie lockdownu biznes cateringowy zmalał w Niemczech o blisko jedną trzecią. Według wyliczeń specjalistycznego magazynu "GV-Praxis", jego wartość spadła z dwóch miliardów do zaledwie 1,38 miliarda euro.
Diety pudełkowe
Wzrosło jednak zainteresowanie posiłkami abonamentowymi, dostarczanymi bezpośrednio do domów. Ten model szczególnie zaczął się sprawdzać w dobie pandemii. Apetito Guido odnotowało wzrost obrotów na poziomie 23 proc.
Tutaj jednak currywurst i przed czasami koronawirusa nie był pierwszym wyborem Niemców. Ulubionym daniem została rolada wołowa ze skwarkami, gotowanymi ziemniakami i czerwoną kapustą. To się nie zmieniło w porównaniu z wcześniejszymi latami.