ŚwiatCurrywurst zdetronizowany. Inne danie skradło serca Niemców

Currywurst zdetronizowany. Inne danie skradło serca Niemców

Przez blisko 30 lat na niemieckich stołówkach królował currywurst z frytkami. Pandemia zmieniła jednak nawet preferencje kulinarne naszych zachodnich sąsiadów. Teraz prym wiedzie inne danie.

Currywurst został w Niemczech zdetronizowany
Currywurst został w Niemczech zdetronizowany
Źródło zdjęć: © PAP/DPA | Horst Ossinger

19.05.2021 19:09

Currywurst to klasyczna niemiecka potrawa, która jest typowa dla tamtejszych stołówek i fast foodów. Podawana na gorąco, grillowana, pieczona lub gotowana kiełbasa wieprzowa posypana dużą ilością curry i polewana specjalnym sosem na bazie pomidorów, jest sprzedawana w Niemczech w ilości 800 milionów porcji rocznie.

W pandemicznym roku Niemcy odeszli jednak od swojego lokalnego specjału i skierowali swoje sympatie w stronę spaghetti bolognese, które zajęło w corocznym zestawieniu najbardziej popularnych dań pierwsze miejsce.

Skąd ta zmiana?

Pandemia koronawirusa spowodowała zmiany w działaniu firmowych stołówek. - Restauracje często tworzą promocje wokół currywurst, ale w ubiegłym roku nie udało im się tego robić - tłumaczy szef tworzącej coroczny ranking ulubionych potraw firmy cateringowej Apetito Guido Hildebrandt.

W efekcie lockdownu biznes cateringowy zmalał w Niemczech o blisko jedną trzecią. Według wyliczeń specjalistycznego magazynu "GV-Praxis", jego wartość spadła z dwóch miliardów do zaledwie 1,38 miliarda euro.

Diety pudełkowe

Wzrosło jednak zainteresowanie posiłkami abonamentowymi, dostarczanymi bezpośrednio do domów. Ten model szczególnie zaczął się sprawdzać w dobie pandemii. Apetito Guido odnotowało wzrost obrotów na poziomie 23 proc.

Tutaj jednak currywurst i przed czasami koronawirusa nie był pierwszym wyborem Niemców. Ulubionym daniem została rolada wołowa ze skwarkami, gotowanymi ziemniakami i czerwoną kapustą. To się nie zmieniło w porównaniu z wcześniejszymi latami.

Źródło artykułu:PAP
Zobacz także
Komentarze (1)