Cała prawda o świątecznych piernikach

Z wizytą w toruńskim Muzeum Piernika

Obraz

/ 12Cała prawda o piernikach - zobacz zdjęcia

Obraz
© WP.PL

Twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, miodu, mocno przyprawione wonnym cynamonem, imbirem, goździkami, kardamonem i gałką muszkatołową. Wielu Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez piernika na stole lub małych, zdobionych pierniczków na choince. Jednak mało kto wie o pierniku coś więcej poza tym, że go lubi.

Historię i sposób robienia pierników można poznać w toruńskim Muzeum Piernika. Można tam także własnoręcznie przygotować piernik korzystając ze starych receptur i przy użyciu tradycyjnych, drewnianych narzędzi. Przewodnikiem po muzeum jest mistrz piernikarski oraz wiedźma Korzenna.

(WP.PL/Wikipedia/meg)

/ 12W Muzeum Piernika można nauczyć się tradycyjnej metody produkcji tych smakołyków

Obraz
© WP.PL

W Europie, głównie Niemczech, od średniowiecza wypiekaniem pierników zajmowali się mistrzowie z czeladnikami w specjalnych cechach. Najstarsze wzmianki o piernikach pochodzą XIV wieku. Poza dokumentami do naszych czasów zachowały się formy piernikarskie, które służyły do odciskania ciasta.

/ 12Mąka użyta do wyrobu pierników musi być przesiana

Obraz
© WP.PL

Do Polski pierniki przywędrowały w XVIII wieku i stały się tak cenione, że według niektórych źródeł historycznych, ciasto piernikowe wchodziło w skład panieńskiego wiana.

/ 12Przyprawy korzenne

Obraz
© WP.PL

Polska nazwa "piernik" wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Pierwszy cech profesjonalnych piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie. Natomiast w 2006 roku w Toruniu powstało jedyne w Europie Żywe Muzeum Piernika, w którym zwiedzający mogą zapoznać się z tradycyjnymi metodami wytwarzania tego specjału.

/ 12Wyrabianie jednolitej masy po połączeniu składników

Obraz
© WP.PL

Pierniki wyrabiane w dawnych czasach były towarem wyjątkowym. Jako, że wyrabiane były na bazie bardzo drogich składników takich jak miód czy przyprawy korzenne, nie każdy mógł sobie pozwolić na ten luksus. Dodatkowo często były malowane i złocone, a ich rozmiary dochodziły nawet do 2 metrów. Często powstawały na zamówienie lub z okazji ważnych uroczystości.

/ 12Zapach przypraw do piernika rozchodzi się już podczas mieszania ciasta

Obraz
© WP.PL

Warto wspomnieć, że pierniki były często smaczną zakąską do wódki.

/ 12Formy smaruje się olejem, aby ciasto łatwo się odklejało

Obraz
© WP.PL

Na podstawie zachowanych form możemy sobie wyobrazić jak wyglądały dawne pierniki. Problem jedynie w tym, że niemożliwe jest odtworzenie dokładnego smaku, gdyż nie zachowały się żadne przepisy, w których były by np. proporcje składników. Był to towar na tyle pożądany, że żaden zakład nie chciał zdradzić swoich receptur.

/ 12Wałkowanie ciasta w formie

Obraz
© WP.PL

Jednak w oparciu o wygląd zachowanych form, dokumentów oraz tekstów historycznych można stwierdzić, że piernikarze toruńscy byli najbardziej znani w Rzeczpospolitej. Zresztą nazwa "toruńskie pierniki" do dzisiaj kojarzy się z najlepszymi wyrobami.

/ 12W kolekcji toruńskiego Muzeum Piernika znajduje się 246 form, które służyły do odbijania kształtów

Obraz
© WP.PL

Obecnie pierniki nie są już takim luksusem i można je kupić niemal w każdym sklepie. Nie wszystkie jednak są rzeczywiście pyszne i warte nazwy "toruńskich pierników".

10 / 12W zależnosci od proporcji składnikow pierniki wypieka się w temp. około 190-200 stopni C

Obraz
© WP.PL

Pierniki nie mają też już dwóch metrów, występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą czy lukrem, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, przekładane zazwyczaj warstwami marmolad.

11 / 12Gotowy piernik musi przejść jeszcze ostatnie poprawki

Obraz
© WP.PL

Mimo ułatwień i wielu unowocześnień dzisiejszej kuchni, zrobienie prawdziwych pierników nadal wymaga trochę wysiłku. Po wymieszaniu ciasta na pierniki należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej.

12 / 12Gotowy piernik - w wielu polskich domach to obowiązkowy element ubioru choinki lub dekoracji stołu

Obraz
© WP.PL

Pierniki słyną także ze swojej trwałości. Jako towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Czescy przewoźnicy na polskich torach. Bilety w niższych cenach
Czescy przewoźnicy na polskich torach. Bilety w niższych cenach
Najnowszy sondaż. Wiadomo, kto zyskuje najwięcej
Najnowszy sondaż. Wiadomo, kto zyskuje najwięcej
Koszty ogrzewania gwałtownie rosną. Tej zimy może być jeszcze drożej
Koszty ogrzewania gwałtownie rosną. Tej zimy może być jeszcze drożej
Zełenski: Mamy tańsze rozwiązania przeciwko dronom niż Patrioty
Zełenski: Mamy tańsze rozwiązania przeciwko dronom niż Patrioty
Trump: Europa musi się wziąć w garść
Trump: Europa musi się wziąć w garść
Incydent na lotnisku. Kraków Airport wznowił operacje
Incydent na lotnisku. Kraków Airport wznowił operacje
Chińczycy zestrzelili meteor? Niezwykłe nagrania w sieci
Chińczycy zestrzelili meteor? Niezwykłe nagrania w sieci
Nigeria chce sprzedawać gaz Europie. Planuje budować gazociąg z Libią
Nigeria chce sprzedawać gaz Europie. Planuje budować gazociąg z Libią
"Bylibyśmy zdolni". Sikorski o przechwytywaniu dronów nad Ukrainą
"Bylibyśmy zdolni". Sikorski o przechwytywaniu dronów nad Ukrainą
Szczyt w Katarze. "Ukarać Izrael za wszystkie zbrodnie"
Szczyt w Katarze. "Ukarać Izrael za wszystkie zbrodnie"
Zorro uratowany. Akcja ratunkowa na autostradzie we Włoszech
Zorro uratowany. Akcja ratunkowa na autostradzie we Włoszech
Elbląg w gotowości: Rośnie poziom wody w rzece Kumiela
Elbląg w gotowości: Rośnie poziom wody w rzece Kumiela