Trwa ładowanie...
d1uiqb3

Bistrobot - maszyna polskich studentów, która może podbić świat

Pierogi ruskie, burito z mięsem, wołowina po syczuańsku oraz sajgonki. Smacznie, niedrogo, a przed wszystkim szybko. Studenci i absolwenci Politechniki Wrocławskiej opracowali jedyny w swoim rodzaju automat wydający gorące jedzenie. Bistrobot może zrobić furorę na rynku, bo przygotowuje posiłki ze świeżych składników.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tak wyglądają pierogi z Bistrobota
Tak wyglądają pierogi z Bistrobota (PAP, Fot: Maciej Kulczyński)
d1uiqb3

Studenci Politechniki Wrocławskiej najwidoczniej pozazdrościli pomysłu kolegom ze stolicy. Bo to na Politechnice Warszawskiej powstał automat sprzedający kebaby. - Od momentu premiery maszyna jest tak oblegana, że praktycznie nie ma spokoju. Testy utwierdziły nas w przekonaniu, że to może być początek świetnego biznesu - mówił WP Szymon Skrzypiec, koordynator projektu Kebs&Go.

Bistrobot na miarę naszych możliwości

Ale teraz powstało coś znacznie zdrowszego. W holu budynku D-1 Politechniki Wrocławskiej stanął właśnie pierwszy Bistrobot. To dzieło firmy Food Robotics założonej przez studentów i absolwentów uczelni. Ta prototypowa jeszcze maszyna przygotowuje gorące posiłki w czasie zaledwie 3-4 minut. Koszt? 10-15 złotych.

Wojciech Jopek prezentuje Bistrobota PAP
Wojciech Jopek prezentuje Bistrobota (PAP, Fot: Maciej Kulczyński)

- Najnowsze badania wskazują, że Polacy coraz częściej jedzą poza domem, bo jest to dla nich wygodniejsze i pozwala zaoszczędzić czas. Coraz większą uwagę zwracamy też na skład potraw. Nasz pomysł łączy wszystkie te trzy elementy, a więc zdrową żywność, wygodę i oszczędność czasu. Dostajemy danie restauracyjne, które nie ma żadnych konserwantów czy ulepszaczy i jest przygotowywane ze świeżych składników - wyjaśnia Wojciech Jopek, koordynator projektu.

Jak to możliwe, że dania są przyrządzane tak szybko i w dodatku są zdrowe? To zasługa Łukasza Bularza, szefa kuchni krakowskiej firmy Meating Point, oraz tzw. "szokowanego mrożenia". Do momentu ich wyboru w automacie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. Gdy klient zdecyduje się kupić któryś z produktów, Bistrobot podgrzewa posiłek w specjalnej komorze grzewczej.

d1uiqb3

Automat podbije polski rynek?

W tej chwili do wyboru jest 6 dań. Są to: lasagna mięsna, wołowina po syczuańsku, sajgonki, pierogi ruskie, pierogi z mięsem oraz burrito z mięsem. Każda potrawa wydawana jest na ekologicznych tackach i z drewnianymi sztućcami.

Zdrowe, smaczne i tanie dania z Bistorobota PAP
Zdrowe, smaczne i tanie dania z Bistorobota (PAP, Fot: Maciej Kulczyński)

- Zdecydowaliśmy się na otwarcie pierwszego automatu na Politechnice Wrocławskiej, by podziękować naszej Alma Mater. To właśnie tutaj zdobywaliśmy wykształcenie, poznaliśmy się i w efekcie założyliśmy naszą firmę - tłumaczy Wojciech Jopek. Wkrótce na uczelni pojawi się więcej Bistrobotów.

d1uiqb3

Podziel się opinią

Share
d1uiqb3
d1uiqb3
Więcej tematów