Bezalkoholowe piwo przeciw rakowi
Tajemnicze składniki piwa
bezalkoholowego mogą okazać się sprzymierzeńcem w walce z rakiem -
przynajmniej u myszy, na których badania przeprowadzili japońscy
naukowcy z uniwersytetu Okayama - informuje czasopismo
"New Scientist".
Małe gryzonie, którym podawano chemikalia powodujące raka, cierpiały na uszkodzenia wątroby, płuc i nerek o 85% mniejsze, o ile podawano im również piwo bezalkoholowe. Grupie kontrolnej podawano do picia jedynie wodę.
Mimo iż spożywanie nadmiernej ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, nieznane składniki bezalkoholowego piwa zapobiegają uszkodzeniom DNA przez trujące substancje chemiczne - uważa Sakae Arimoto-Kobayashi.
Jeśli uda się zidentyfikować te składniki, piwowarzy będą mogli produkować wzbogacane nimi piwo, albo też będzie można dodawać je do pokarmów - pisze "New Scientist".
Myszom podawano jedynie piwo bezalkoholowe i dlatego naukowcy nie wypowiadają się wcale, czy spożywanie umiarkowanych ilości zwykłego piwa może mieć równie dobroczynne rezultaty - zaznacza pismo.