Barszcz wigilijny – przepis. Czy zdążysz go przygotować na Boże Narodzenie?
Barszcz czerwony z uszkami to według tradycji jeden z głównych motywów uroczystej wieczerzy wigilijnej. Poznaj nasz przepis na doskonały barszcz. Czy zdążysz jeszcze przygotować zakwas na Boże Narodzenie?
Barszcz na zakwasie na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?
Przed Bożym Narodzeniem wiele osób kupuje barszcz w kartonie, który może zadowolić ich podniebienia, ale nigdy nie dorówna przygotowanemu własnoręcznie barszczowi na zakwasie. Przedstawiamy przepis na zakwas i na doskonały barszcz wigilijny.
Co prawda, czasu na przygotowanie zakwasu jest już niewiele, gdyż w optymalnych warunkach powinniśmy przygotowywać go przez 7 do 10 dni. Jednak barszcz na zakwasie zdążymy przygotować nawet w ciągu zaledwie dwóch dni.
Zakwas na barszcz czerwony – składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 3-4 przekrojone ząbki czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody
Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:
- Obierz buraki ze skórki i opłucz je w strumieniu zimnej wody.
- Pokrój buraki na cienkie plastry.
- Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie, a następnie wlej roztwór do słoika z burakami aż do wypełnienia.
- Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.
- Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
- Gdy na powierzchni wody pojawi się piana, oznacza to, że zakwas jest gotowy.
Kiedy zakwas na barszcz będzie gotowy, możesz przystąpić do ugotowania samego barszczu.
Barszcz wigilijny – składniki:
- 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
- 0,5 kg buraków
- 100 g suszonych grzybów
- włoszczyzna
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
Barszcz wigilijny – przygotowanie:
- W wieczór przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą. Woda po grzybach będzie pierwszym składnikiem barszczu.
- Nazajutrz rano umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
- Odcedź wodę z grzybami. Nie wylewaj wody!
- Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Mieszaj i podgrzewaj wywar na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
- Dodaj pieczone buraki.
- Podgrzewaj barszcz nadal, ale tak, by się nie zagotował.
- Dodaj kieliszek wina.
- Przed samym podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Twój barszcz jest gotowy!. Możesz go podać z klasycznymi uszkami z kapustą i grzybami, pasztecikami, krokietami lub dowolną inną przekąską.
Zobacz też: Niecny plan Dudy ws. Sądu Najwyższego? Komorowski: teoria warta rozważenia
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl