Barszcz wigilijny – przepis. Czy zdążysz go przygotować na Boże Narodzenie?
Barszcz czerwony z uszkami to według tradycji jeden z głównych motywów uroczystej wieczerzy wigilijnej. Poznaj nasz przepis na doskonały barszcz. Czy zdążysz jeszcze przygotować zakwas na Boże Narodzenie?
20.12.2019 15:30
Barszcz na zakwasie na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?
Przed Bożym Narodzeniem wiele osób kupuje barszcz w kartonie, który może zadowolić ich podniebienia, ale nigdy nie dorówna przygotowanemu własnoręcznie barszczowi na zakwasie. Przedstawiamy przepis na zakwas i na doskonały barszcz wigilijny.
Co prawda, czasu na przygotowanie zakwasu jest już niewiele, gdyż w optymalnych warunkach powinniśmy przygotowywać go przez 7 do 10 dni. Jednak barszcz na zakwasie zdążymy przygotować nawet w ciągu zaledwie dwóch dni.
Zakwas na barszcz czerwony – składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 3-4 przekrojone ząbki czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody
Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:
- Obierz buraki ze skórki i opłucz je w strumieniu zimnej wody.
- Pokrój buraki na cienkie plastry.
- Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie, a następnie wlej roztwór do słoika z burakami aż do wypełnienia.
- Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.
- Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
- Gdy na powierzchni wody pojawi się piana, oznacza to, że zakwas jest gotowy.
Kiedy zakwas na barszcz będzie gotowy, możesz przystąpić do ugotowania samego barszczu.
Barszcz wigilijny – składniki:
- 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
- 0,5 kg buraków
- 100 g suszonych grzybów
- włoszczyzna
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
Barszcz wigilijny – przygotowanie:
- W wieczór przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą. Woda po grzybach będzie pierwszym składnikiem barszczu.
- Nazajutrz rano umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
- Odcedź wodę z grzybami. Nie wylewaj wody!
- Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
- Dodaj wszystkie przyprawy.
- Mieszaj i podgrzewaj wywar na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
- Dodaj pieczone buraki.
- Podgrzewaj barszcz nadal, ale tak, by się nie zagotował.
- Dodaj kieliszek wina.
- Przed samym podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Twój barszcz jest gotowy!. Możesz go podać z klasycznymi uszkami z kapustą i grzybami, pasztecikami, krokietami lub dowolną inną przekąską.
Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl