Barszcz wigilijny – przepis. Czy zdążysz go przygotować na Boże Narodzenie?

Barszcz czerwony z uszkami to według tradycji jeden z głównych motywów uroczystej wieczerzy wigilijnej. Poznaj nasz przepis na doskonały barszcz. Czy zdążysz jeszcze przygotować zakwas na Boże Narodzenie?

Barszcz wigilijny – przepis. Czy zdążysz go przygotować na Boże Narodzenie?
Źródło zdjęć: © 123RF

20.12.2019 15:30

Barszcz na zakwasie na Boże Narodzenie. Jak go przygotować?

Przed Bożym Narodzeniem wiele osób kupuje barszcz w kartonie, który może zadowolić ich podniebienia, ale nigdy nie dorówna przygotowanemu własnoręcznie barszczowi na zakwasie. Przedstawiamy przepis na zakwas i na doskonały barszcz wigilijny.

Co prawda, czasu na przygotowanie zakwasu jest już niewiele, gdyż w optymalnych warunkach powinniśmy przygotowywać go przez 7 do 10 dni. Jednak barszcz na zakwasie zdążymy przygotować nawet w ciągu zaledwie dwóch dni.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3-4 przekrojone ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 litra chłodnej przegotowanej wody

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania:

  • Obierz buraki ze skórki i opłucz je w strumieniu zimnej wody.
  • Pokrój buraki na cienkie plastry.
  • Włóż buraki do słoika, przekładając plastry czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • W drugim naczyniu rozpuść sól w wodzie, a następnie wlej roztwór do słoika z burakami aż do wypełnienia.
  • Buraki skiszą się szybciej, jeśli dodasz do nich łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty.
  • Przykryj słoik czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
  • Gdy na powierzchni wody pojawi się piana, oznacza to, że zakwas jest gotowy.

Kiedy zakwas na barszcz będzie gotowy, możesz przystąpić do ugotowania samego barszczu.

Barszcz wigilijny – składniki:

  • 1,5 l zakwasu na barszcz czerwony
  • 0,5 kg buraków
  • 100 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • cukier
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny

Barszcz wigilijny – przygotowanie:

  • W wieczór przed przygotowaniem barszczu zalej grzyby wodą. Woda po grzybach będzie pierwszym składnikiem barszczu.
  • Nazajutrz rano umyj buraki, zawiń je w folię i piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Gdy buraki nieco wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
  • Odcedź wodę z grzybami. Nie wylewaj wody!
  • Zakwas przelej do garnka z wodą po grzybach, przecedzając go przez sitko. Zachowaj proporcje: 3/4 wywaru i 1/4 zakwasu.
  • Dodaj wszystkie przyprawy.
  • Mieszaj i podgrzewaj wywar na małym ogniu. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował.
  • Dodaj pieczone buraki.
  • Podgrzewaj barszcz nadal, ale tak, by się nie zagotował.
  • Dodaj kieliszek wina.
  • Przed samym podaniem dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Twój barszcz jest gotowy!. Możesz go podać z klasycznymi uszkami z kapustą i grzybami, pasztecikami, krokietami lub dowolną inną przekąską.

Masz news, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także
Komentarze (2)