Trwa ładowanie...
d3v6cei

Atak na Facebooku. "Ktoś wrzucił twoje fotki i je przerobił"

Uważajcie na fałszywe wiadomości na Facebooku. Wyglądają jak dobre rady od znajomego. W rzeczywistości mają na celu przejęcie danych i wyłudzenie pieniędzy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Firma, która za tym stoi jest szeroko opisana w internecie
Firma, która za tym stoi jest szeroko opisana w internecie (East News)
d3v6cei

Niebezpiecznik.pl ostrzega przed wiadomościami, jakie są rozsyłane przez Facebooka i Messengera.

Wiadomość, którą się dostaje, wygląda jak dobra rada od znajomego. Wysłana jest z konta kogoś, kogo użytkownik ma w znajomych na Facebooku - tylko, że zhackowano mu konto.

   Niebezpiecznik.pl
(Niebezpiecznik.pl)

Inne tego typu wiadomości brzmią np: "sorki ze Ci przeszkadzam ale zobacz te strone: http://4urz.1ij[.]info/ tutaj chyba ktos wrzucil twoje fotki i je przerobil chamsko podpisujac warto to komus zglosic" (pisownia oryginalna).

d3v6cei

Klikając, ofiara jest kierowana na strony, które wyłudzają dane i naciągają na spore koszty. Jesteśmy proszeni o udowodnienie, że się nie jest robotem i podanie loginu i hasła do profilu lub numeru telefonu.

Jeśli ofiara numer poda i przepisze PIN z otrzymanego po chwili SMS-a, to zapisze się na płatną usługę SMS Premium - ostrzega niebezpiecznik.pl.

   Niebezpiecznik.pl
(Niebezpiecznik.pl)

Co robić potem?

Jeśli użytkownik dostał fałszywą wiadomość, a nie kliknął, nie ma się o co martwić. Powinien jednak poinformować znajomego, że ktoś mu się włamał na konto.

Jeśli natomiast ktoś kliknie, zostanie oszukany, powinien zapoznać się z radami w zakładce "hacked" na Facebooku.

Więcej na ten temat na niebezpiecznik.pl.

d3v6cei

Podziel się opinią

Share
d3v6cei
d3v6cei