Trwa ładowanie...

400 mandatów rocznie poznańskiego sanepidu na sklepy i lokale gastronomiczne za brud, przeterminowaną żywność i szczury

• W 2015 r. poznański sanepid skontrolował ponad 4 tysiące sklepów i lokali gastronomicznych
• Zamknięto 16 obiektów, nałożono też 409 mandatów
• Stwierdzone uchybienia to m.in. brud, przeterminowane jedzenie i obecność gryzoni

400 mandatów rocznie poznańskiego sanepidu na sklepy i lokale gastronomiczne za brud, przeterminowaną żywność i szczuryŹródło: WP.PL, fot: Wojciech Nieśpiałowski
d2grunb
d2grunb

Każdego roku pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu kontrolują lokale gastronomiczne i sklepów z żywnością, których w 2015 r. na terenie całego powiatu poznańskiego w sumie funkcjonowało 10416 (to aż o 571 więcej niż rok wcześniej).

Z tego grona w minionym roku skontrolowano 4158. Nie wszędzie kontrole wypadły pozytywnie – wydano decyzję o zamknięciu aż 16 obiektów.

- Są wśród nich lokale z różnych branż. To m.in. restauracja, piekarnia, zakład produkujący żywność – wyjaśnia Wirtualnej Polsce rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. – Jeśli jest podejmowana decyzja o zamknięciu lokalu, to znaczy, że warunki sanitarne w nim musiały być na tyle złe, że stanowiły zagrożenia dla zdrowia konsumentów czy klientów – dodaje.

Za uchybienia nałożono 409 mandatów na kwotę 102 050 zł. Mandatów było o 11 więcej niż w 2014 r. i aż o 52 więcej niż w 2013 r.

d2grunb

- Główne powody to niewłaściwy stan czystości pomieszczeń i wyposażenia zakładu, stosowanie środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia, brak segregacji asortymentowej przy przechowywaniu żywności w chłodni, niewłaściwe przechowywanie odpadów, brak możliwości identyfikacji surowców i półproduktów, obecność gryzoni lub ich odchodów, brak wody – wylicza Staszewska,

Jednocześnie rzecznik sanepidu zapewnia, że taka liczba mandatów i za stwierdzone uchybienia to nie jest powód do niepokoju dla poznaniaków, ale raczej dowód na dobrą pracę inspektorów sanitarnych.

- Najlepszy dowód to fakt, że rocznie odnotowujemy zaledwie kilka potwierdzonych przypadków zatruć – mówi Staszewska. – Ostatnia głośna sprawa to było zatrucie salmonellą w żłobku dwa lata temu – dodaje.

W minionym roku sanepid wydał też aż 926 decyzję zatwierdzające rozpoczęcie działalności 926 nowym podmiotom i 33 decyzje warunkowe. Tylko w 10 przypadkach przedsiębiorcy starającego się o rozpoczęcie działalności nie przyznano zgody z powodu niespełniania warunków sanitarnych.

Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .

d2grunb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grunb
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj