10 z 34 osób nie żyje. Zjedli ser, jest wyrok dla producenta

Producent serów ze Szwajcarii winny spowodowania śmierci 10 osób. Według śledczych, w serze, który spożywali, znajdował się ten sam szczep listerii. Po zjedzeniu produktu zachorowało 34 osób, 10 z nich zmarło.

Ser; ser żółty; ser pleśniowy; talerz serów
Ser; ser żółty; ser pleśniowy; talerz serów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Serge Nied Studio Chlorophylle
Mateusz Dolak

01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 08:30

Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Listerioza, wywołana przez bakterie Listeria monocytogenes, stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.

Na Listeriozę w latach 2018-2020 w Szwajcarii zmarło 10 osób. Rozwinięcie choroby powiązano ze spożyciem sera. Śledztwo prokuratury trwało prawie 4 lata i zakończyło się postępowaniem przed sądem rejonowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kara w zawieszeniu

Właściciel fabryki serów został skazany na karę 24 miesięcy więzienia w zawieszeniu. Dodatkowo będzie musiał zapłacić grzywnę. Jego zakład został zamknięty w 2020 roku.

Urzędnicy po szeregu kontroli stwierdzili niedociągnięcia sanitarne i utrzymujące się zanieczyszczenie środowiska w miejscu produkcji serów. To pozwoliło na postawienie producentowi zarzutów dotyczących spowodowania śmierci na skutek zaniedbania oraz naruszenia ustawy o żywności.

Czytaj też:

Źródło artykułu:WP Wiadomości
serwyroknie żyje
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (207)