Zupa grzybowa. Przepis na potrawę wigilijną

Zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych potraw wigilijnych. W wielu domach świąteczna kolacja nie może się bez niej odbyć. W niektórych domach jest zastępowana przez sos grzybowy, będący dodatkiem do innych dań. Jaki jest przepis na zupę grzybową na wigilię?

Zupa grzybowa. Przepis na potrawę wigilijną
Źródło zdjęć: © Pixabay

ZUPA GRZYBOWA – PRZEPIS
Przepis na zupę grzybową

Zupa grzybowa – składniki

Uwaga! Ten przepis jest na 2-3 osoby. Ilość składników należy odpowiednio powiększyć w zależności od tego, ile osób będzie na wigilii.

garść suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
1 cebula
sól morska
pieprz czarny
100 ml śmietanki kremówki
płaska łyżka mąki
olej
makaron (do wyboru) lub groszek ptysiowy

Zupa grzybowa – wykonanie

Grzyby należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je zimną wodą na noc.
Grzyby odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się moczyły.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem przez chwilę.
Całość zmielić na masę.
Do gotującego się bulionu warzywnego dodać masę grzybową i wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby.
Całość gotować przez kilkanaście minut.
W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą, dodając odrobinę soli.
Rozmieszaną z wodą mąkę dodać do zupy, cały czas mieszając do momentu, gdy znów się zagotuje.
Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)