Zupa grzybowa. Przepis na potrawę wigilijną
Zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych potraw wigilijnych. W wielu domach świąteczna kolacja nie może się bez niej odbyć. W niektórych domach jest zastępowana przez sos grzybowy, będący dodatkiem do innych dań. Jaki jest przepis na zupę grzybową na wigilię?
Zupa grzybowa – składniki
Uwaga! Ten przepis jest na 2-3 osoby. Ilość składników należy odpowiednio powiększyć w zależności od tego, ile osób będzie na wigilii.
garść suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
1 cebula
sól morska
pieprz czarny
100 ml śmietanki kremówki
płaska łyżka mąki
olej
makaron (do wyboru) lub groszek ptysiowy
Grzyby należy wcześniej namoczyć. Najlepiej zalać je zimną wodą na noc.
Grzyby odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się moczyły.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do cebuli dodać grzyby i smażyć razem przez chwilę.
Całość zmielić na masę.
Do gotującego się bulionu warzywnego dodać masę grzybową i wodę, w której wcześniej moczyły się grzyby.
Całość gotować przez kilkanaście minut.
W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą, dodając odrobinę soli.
Rozmieszaną z wodą mąkę dodać do zupy, cały czas mieszając do momentu, gdy znów się zagotuje.
Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.