Znana restauracja z Ustki upada. "Nie dają nam cienia szans"
W wyniku inflacji i szalejących cen energii najbardziej znana restauracja z Ustki - Sardynka Ustecka - zamyka działalność. Lokal na rynku działał od ponad 10 lat, niegdyś przeszedł też udaną "rewolucję" Magdy Gessler i regularnie zbierała dobre opinie klientów. Wraz z nowym rokiem to wszystko stanie się już tylko historią.
"Z wielkim żalem i bólem w sercu przekazujemy komunikat o zamknięciu naszej restauracji z dniem 1 stycznia 2023 r." - brzmi początek oświadczenia restauracji Sardynka Ustecka.
Lokal ten działa nad polskim morzem od ponad dziesięciu lat. Turyści spędzający urlopy w Ustce czy okolicznych miejscowościach często pojawiali się tam, by spróbować dań ze świeżych i wędzonych ryb, a także kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej. Wraz z nowym rokiem restauracja zakończy jednak swoją działalność, co jest spowodowane m.in. podwyżkami cen energii i dodatkowymi obciążeniami związanymi ze składkami ZUS.
"Obciążenia związane ze stałymi kosztami utrzymania jak energia, gaz itd., wzrost cen, dodatkowe obciążenia takie jak nadchodzące z nowym rokiem ZUS itp., nie dają nam cienia szans na funkcjonowanie w takiej rzeczywistości" - wyjaśniono przyczynę upadłości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sardynka Ustecka przeszła "udaną" rewolucję Magdy Gessler
Wraz z wejściem na rynek gastronomiczny restauracja nazywała się Syrenka Ustecka. Później nazwę zmieniono na Sardynka Ustecka.
Restauracja zgłoszona była też do znanego programu telewizyjnego. "Kuchenna rewolucja" okazała się udana, a Magda Gessler rozpoczęła zmiany od wprowadzenia do karty dań świeżych i najlepszej jakości ryb. Co więcej, na miejscu pojawiła się też wędzarnia ryb, szybko stając się wizytówką lokalu.
Polscy restauratorzy ciężko znieśli już okres pandemii, kiedy ledwo wiązali koniec z końcem. Teraz doszły do tego szalejące ceny energii i inflacja, co doprowadziło Syrenkę Ustecką do zakończenia działalności.
Czytaj też: