Znamy serie jajek ze skażonych ptasią grypą ferm
3-PL-14371314, 3-PL-14371330 - to numery seryjne jajek z ferm, na których wykryto wirus H5N1 - podaje TVN24. Takie jajo przed spożyciem wystarczy wyparzyć, żeby było bezpieczne.
Lekarze weterynarii w całym kraju dostali już listę sklepów, do których trafiły jaja z Karniszyna. Na razie jaja z zagrożonych ferm nie zostaną jednak wycofane ze sprzedaży.
Mięso pochodzące od zarażonych ptaków po ugotowaniu lub upieczeniu nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Dlatego ważne jest by nie spożywać mięsa, przetworów drobiarskich i jaj, które nie zostały podgrzane przynajmniej do temperatury 70 stopni Celsjusza. Należy także myć dokładnie przy użyciu detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym.
Należy też unikać dotykania martwych lub sprawiających wrażenie chorych dzikich ptaków. Należy pamiętać, by surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi, a także o tym, by myć ręce po każdorazowym przygotowaniu posiłku, lub zetknięciu się z ptactwem.
Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci. Dopilnować, by one również unikały kontaktu z ptactwem, a także myły ręce, jeśli dotykały surowego mięsa drobiowego, lub jajek.