Zmarł wynalazca "zupek chińskich"
W wieku 96 lat zmarł
Japończyk Momofuku Ando, wynalazca niezwykle popularnych na całym
świecie błyskawicznych "zupek chińskich" - poinformowali w przedstawiciele założonej przez Ando firmy Nissin.
06.01.2007 23:25
Pomysł rozpuszczalnej zupki błyskawicznej narodził się tuż po II wojnie światowej, gdy Ando zauważył długą kolejkę ludzi oczekujących przed uliczną budką serwującą zupę sojową z makaronem (jap. ramen)
. Sądził, że uda mu się stworzyć produkt, który będzie łatwo dostępny i pomoże zwalczyć chroniczne w powojennych czasach niedobory żywności. Po licznych próbach, jego wynalazek pojawił się na rynku w 1958 r.
Firma Nissin, którą Ando założył w 1948 r., zasłynęła nie tylko z produkcji pierwszej błyskawicznej zupki, do której przygotowania potrzeba jedynie gorącej wody, ale także z późniejszych innowacji m.in. zupek w wodoodpornych plastikowych kubkach oraz zupek przeznaczonych dla astronautów.
Ando, który zmarł na zawał serca, zdobył w Japonii ogromną popularność. W 1999 r. w Osace działalność rozpoczęło muzeum poświęcone "chińskim zupkom". W przeprowadzonym w 2000 r. sondażu, wymyślony przez Ando produkt został okrzyknięty najważniejszym japońskim wynalazkiem XX w.