ŚwiatZamiast foliowych można produkować torebki ze skórek pomidora

Zamiast foliowych można produkować torebki ze skórek pomidora

Z odpadków pomidorów można produkować ekologiczne
torebki do pakowania - odkryli naukowcy z Instytutu Chemii
Biomolekularnej z Pozzuoli koło Neapolu. Ich zdaniem, resztki
pozostające po przemysłowej obróbce pomidorów stanowią
niewykorzystane źródło surowców.

Według naukowców z Pozzuoli, którzy prowadzili badania nad możliwością wykorzystania tysięcy ton skórek, jakie pozostają po produkcji sosu pomidorowego, wyrzucanie ich jest marnotrawstwem. Można z nich bowiem produkować ekologiczne torebki.

Torebki z pomidorów byłyby nie tylko ekonomiczne, bo powstawałyby z surowców wtórnych, ale przede wszystkim przyjazne środowisku. W przeciwieństwie do opakowań z plastiku ulegają biodegradacji.

Sylwia Wysocka

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)