Trwa ładowanie...
d3y57h1
07-06-2011 10:35

Wzmożone kontrole warzyw i owoców - istnieje zagrożenie?

Podczas kontroli inspektorzy sanitarni pobrali do badań laboratoryjnych 134 próbki warzyw i owoców - dowiedziała się PAP w warszawskiej wojewódzkiej stacji sanepidu. Do tej pory nie wykryto obecności bakterii niebezpiecznych dla zdrowia.

d3y57h1
d3y57h1

34 próbki inspektorzy pobrali w Warszawie, a 100 z terenu całego woj. mazowieckiego. Badania mikrobiologiczne nie potwierdziły, by warzywa i owoce sprzedawane na Mazowszu stanowiły jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia.

Inspektorzy sanitarni kontrolowali m.in. giełdy warzywne, targowiska, punkty sprzedaży, obiekty żywieniowe. Pod lupę sanepidu trafiły m.in. ogórki, pomidory, brokuły, papryki, cukinie, zielone jabłka, rzodkiewki, pomarańcze. Wśród nich były także warzywa i owoce sprowadzane z Niemiec i Hiszpanii. Służby sanitarne zapewniają, że nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia, pod warunkiem, że zachowamy zasady higieny. Chodzi przede wszystkim o dokładne płukanie warzyw i owoców przed spożyciem oraz mycie rąk.

Do tej pory w Polsce potwierdzono jeden przypadek zakażenia bakterią E.coli o takim samym serotypie jak ta, która wywołuje zachorowania w Niemczech. Hospitalizowane są cztery osoby z podejrzeniem zakażenia, trwają laboratoryjne badania próbek, które od nich pobrano.

Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.

d3y57h1

GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności mycia świeżych owoców i warzyw oraz zachowania higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.

We wtorek odbędzie się nadzwyczajne posiedzenie ministrów rolnictwa 27 państw UE poświęcone m.in. konsekwencjom dla sektora rolnego epidemii wywołanej szczepem bakterii E.coli, która uśmierciła już 22 osoby i spowodowała zachorowanie ponad 2 tys. ludzi.

d3y57h1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y57h1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj