Wysoko wykwalifikowani. Postaw na rozwój firmy z Funduszami Europejskimi!
Założenie firmy wydaje się proste, ale co z utrzymaniem się na rynku? Fundusze Europejskie mogą zapewnić nie tylko pieniądze na start, ale również szereg praktycznych szkoleń dla pracodawców i ich kadry. Przekonali się o tym przedsiębiorcy z województwa śląskiego, którzy z sukcesem rozwijają swoje biznesy, zwiększając kompetencje swoje i swoich pracowników.
11.10.2022 | aktual.: 11.09.2024 15:30
Osoby prowadzące działalność gospodarczą często zastanawiają się, skąd wziąć środki, by zadbać o odpowiedni poziom kwalifikacji własnych i swoich pracowników. Odpowiedzią jest możliwość dofinansowania do szkoleń i usług doradczych dla firm z Funduszy Europejskich.
Taką szansę stwarza m.in. Podmiotowy System Finansowania usług rozwojowych. W jego ramach właściciele mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw, a także ich personel mogą skorzystać z dofinansowania na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe, e-learning czy doradztwo – w wysokości nawet do 80 proc. ich kosztów.
Powrót do korzeni
Z takiego dofinansowania skorzystał Marek Stanisław Lisak, właściciel Piekarni-Ciastkarni LISAK, we wsi Wysoka w woj. śląskim, liczącej zaledwie 1202 mieszkańców. Firma istnieje na rynku od 1987 r., ale jej korzenie sięgają dużo głębiej. Stanisław Lisak pierwsze kroki w branży stawiał w latach 50. Kontynuatorem piekarstwa został po wujku – przedwojennym mistrzu wypieków. Za swoją pracę otrzymał wiele odznaczeń, a nawet został wyróżniony brązowym krzyżem oraz medalem Jana Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła polskiego.
Obecnie piekarnia wyposażona jest w nowoczesne maszyny i urządzenia, które wyręczają pracowników w dzieleniu oraz formowaniu chleba i bułek. Zakład ten otrzymał statuetkę firmy z jakością. Pieczywo wypiekane jest tylko w piecach wysokiej jakości, w tym w piecu ceramicznym. Firma zatrudnia ok. 50 pracowników o wysokich kwalifikacjach zawodowych. Wyroby dostarczane są prywatnymi środkami transportu do wybranych sklepów firmowych, a także do kilkudziesięciu punktów sprzedaży detalicznej.
– Wraz z moim personelem wziąłem udział w trzech szkoleniach: "BIO pieczywo – technologia i produkcja", "Pieczywo rustykalne i z obniżonym indeksem glikemicznym – technologia i produkcja", "Nowa era pieczywa – HEALTBREAD". Jak je oceniamy? Przede wszystkim była to ogromna dawka wiedzy na temat surowców, mieszania ciast, fermentacji czy dekoracji bułek. Dzisiejszy rynek stawia na żywność ekologiczną, jak za dawnych czasów. Można powiedzieć, że wracamy do korzeni. Uważam, że wysokiej klasy surowce są niezbędne, aby otrzymać najwyższą jakość końcowego wyrobu – mówi właściciel.
Modernizacja pomieszczeń produkcyjnych została przeprowadzona z zachowaniem rygorystycznych wymagań Unii Europejskiej. Zakład zlokalizowany jest w Wysokiej k. Zawiercia, a jego oferta zawiera pełny asortyment wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Właściciel systematycznie ją poszerza. Co ważne, produkcja oparta jest na tradycyjnej technologii, jedynie rozwijanej przez wszystkie te lata.
Wyższa jakość usług
Ze wsparcia na szkolenia pracownicze, m.in. z realizowanego przez Stowarzyszenie Bielskie Centrum Przedsiębiorczości projektu "KOMPETENTNY ŚLĄSK – usługi rozwojowe dla MŚP i ich pracowników", skorzystała również Joanna Bagińska, właścicielka kliniki Rodental Plus Stomatologia Rodzinna w Bielsku-Białej. Według niej, tego rodzaju szkolenia dają ogromną możliwość aktualizacji wiedzy w danej dziedzinie. Przedsiębiorczyni korzysta z unijnego wsparcia od 2017 r.
Joanna Bagińska wierzy w potencjał Bielska-Białej. Zgodnie ze strategią, do 2030 r. Bielsko-Biała ma być miastem zaangażowanym w sprawy mieszkańców, wygodnym do życia, gwarantującym wysoką jakość usług publicznych, dbającym o środowisko naturalne oraz prężnym ośrodkiem gospodarczym. Dzięki dobrze rozwijającym się lokalnym biznesom, plany te urzeczywistniają się.
– W szkoleniach biorę udział od sześciu lat. Łącznie było to 14 kursów, zarówno jednodniowych, jak i modułowych – trzydniowych. Dodatkowo w 7 spotkaniach brał udział mój personel, czyli asystentki i higienistki. Tematy dotyczyły m.in. nowoczesnej stomatologii, planowania leczenia interdyscyplinarnego, planowania leczenia cyfrowego, implantologii, a także zarządzania tkankami miękkimi. Najbardziej wartościowym i przełomowym okazało się szkolenie pt. "Problematyka okluzji i zaburzeń czynnościowych narządu żucia w stomatologii" dr Błażeja Szczerbaniewicza – wylicza.
Zdaniem Joanny Bagińskiej w stomatologii dokonuje się niesamowity przełom, jeżeli chodzi o innowacyjność leczenia. W przeciągu dekady aż 50 proc. informacji dezaktualizuje się, więc jeśli specjaliści nie uzupełniają systematycznie swojej wiedzy, trudno im będzie zaproponować pacjentom nowoczesną formę leczenia.
– Szkolenia finansowane ze środków unijnych pozwalają być na bieżąco z nowinkami, co przekłada się na gwarancję najnowocześniejszych usług, a tym samym zadowolenie pacjentów – zapewnia.