Wyremontowali stary browar w Grodzisku - legendarne piwo po 22 latach znów w sprzedaży
Historia piwa grodziskiego sięga 1301 r. Niestety, w latach 90. zniknęło z półek. Na szczęście trzy lata temu znalazł się inwestor, który wyremontował XIX-wieczny browar i dziś piwo z Wielkopolski, uchodzące za kultowe, wraca na rynek.
17.06.2015 | aktual.: 03.02.2016 16:23
Początki piwowarstwa na ziemiach grodziskich datowane są na początek XIV wieku – na etykietach i pokalach wykorzystywanych w powojennych reklamach Piwa Grodziskiego widnieje data 1301 rok.
W okresie dwudziestolecia międzywojennego uchodziło za "szampana wśród piw" i było eksportowane na cały świat. Dużym powodzeniem cieszyło się także w okresie PRL-u. Mimo to nie wytrzymało realiów wolnego rynku po przemianach ustrojowych i w 1993 r. zamknięto browar mieszczący się przy ul. Poznańskiej w Grodzisku Wielkopolskim.
Jednak ostatnie lata to powrót mody na piwa regionalne produkowane przez niewielkie browary, które mają coraz większy udział w rynku, który wcześniej zdominowany był przez wielkie koncerny piwne.
W tej sytuacji w 2012 r. pojawili się inwestorzy, którzy postanowili spróbować reaktywować markę piwa grodziskiego. Kupili popadający w ruinę budynek browaru z 1880 r., przeprowadzili generalny remont, ale zachwali wygląd historycznych wnętrz. Dodatkowo odrestaurowano charakterystyczny komin grodziskiej warzelni. Inwestycja kosztowała ok. 10 mln zł i 16 czerwca oficjalnie zaprezentowano jej efekty. Najważniejszy jest jednak powrót samego piwa.
- Wracamy z takim samym piwem, które smakuje i wygląda dokładnie tak jak legendarny trunek. Nasz produkt oparty jest na oryginalnej recepturze, a do produkcji używamy słodu pszenicznego, chmielu lubelskiego, drożdży grodziskich i jedynej w swoim rodzaju wody z ujęcia grodziskiego - wylicza Krzysztof Panek z zarządu Browaru z Grodziska Wielkopolskiego. - Jesteśmy przekonani, że nasze piwo zadowoli najbardziej wytrawnych smakoszy piwa, a jego smak wskrzesi legendę i sprawi, że Grodzisk Wielkopolski znów stanie się stolicą polskiego, tradycyjnego piwowarstwa. Co więcej, pierwsze recenzje i oceny naszego piwa są naprawdę obiecujące - dodaje.
W sumie browar wypuścił na rynek cztery marki piw:
- Piwo z Grodziska - lekkie, pszeniczne, zgodnie z pierwowzorem o zawartości alk. 3,1 proc. obj. (2,5 proc. wag.), dymione
- Piwo Bernardyńskie - mocne, pszeniczne dymione
- Piwo Naturalne o smaku kwiatu z czarnego bzu
- Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki.
Tak jak w przeszłości piwo grodziskie będzie miało znów swoje wielkie święto - Piwobranie, które zaplanowano na 12-13 września.
Byłeś świadkiem lub uczestnikiem zdarzenia? .