RegionalneWrocławWrocław. Nie marnuj jedzenia. Rusza akcja skierowana do restauracji, piekarń i cukierni

Wrocław. Nie marnuj jedzenia. Rusza akcja skierowana do restauracji, piekarń i cukierni

Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają z dziesiątek kilogramów żywności. Bywa jednak, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. By nie marnować i nie wyrzucać pożywienia, Urząd Miejski Wrocławia, we współpracy Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław przygotował akcję "Nie wyrzucaj - przekaż - podziel się - pomóż - nie marnuj".

Wrocław. Nie marnuj jedzenia. Rusza akcja skierowana do restauracji, piekarń i cukierni
Wrocław. Nie marnuj jedzenia. Rusza akcja skierowana do restauracji, piekarń i cukierni
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Łukasz Kuczera

Akcja dla właścicieli lokali gastronomicznych to element miejskiej kampanii Wrocław nie marnuje. Pilotażowo obejmie ona obszar Starego Rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie.

Na początku akcja informacyjna będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.

Wrocław. Nie marnuj jedzenia. Rusza akcja skierowana do restauracji, piekarń i cukierni

- Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni może trafić do mieszkańców za pośrednictwem Jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności - podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju.

Podwyżki dla polityków. Senator z klubu PiS o "gigantycznych zaniedbaniach"

- Korzyści dla przedsiębiorców jest wiele. To niemarnowanie żywności, poszanowanie środowiska i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się gryzoni i insektów. Mniejsza ilość odpadów to także porządek terenów wokół restauracji czy kawiarni - dodaje.

Wrocław. Co można oddać?

Nadwyżkę jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych. To m.in. warzywa, owoce, mąka, cukier, mięso przetworzone, artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca. Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują - mięso, ryby, nabiał oraz jaja.

W mniejszych ilościach jedzenie odbierze Foodsharing Wrocław, inicjatywa, która prowadzi na terenie miasta 12 Jadłodzielni - lodówek związanych z ruchem less waste, z których mogą korzystać wszyscy mieszkańcy. Jedna z takich Jadłodzielni w marcu stanęła przy budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Hubskiej. Przedsiębiorcy ustalą szczegóły odbiorów żywności, pisząc na adres: wroclaw@foodsharing.pl

- Od pięciu lat ratujemy niesprzedaną żywność po to, by mogła zostać wykorzystana, by nie trafiła do kosza. Odebrane produkty wolontariusze przekazują bezpośrednio do ogólnodostępnych Jadłodzielni - podkreśla Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław.

W przypadku większych ilości pożywienia, najlepiej skontaktować się z Bankiem Żywności Wrocław, który od 18 lat przeciwdziała marnowaniu żywności. By ustalić współpracę z organizacją, warto skontaktować się, pisząc na adres info@bankzywnosc.wroclaw.pl

- Odbieramy żywność zagrożoną zmarnowaniem na każdym etapie obrotu: surowce, żywność nieprzetworzoną, pakowaną lub mrożoną oraz przetworzoną. Formalnie odebrana żywność trafi do współpracującej z nami sieci ponad 60 organizacji pozarządowych non-profit w samym Wrocławiu, które wspierają mieszkańców - zaznacza Błażej Krasoń, prezes zarządu Bank Żywności we Wrocławiu.

Warto również dodać, że w myśl ustawy o podatku od towarów i usług, od 2013 r. restauracje, kawiarnie, sklepy, hurtownie czy supermarkety mogą przy przekazywaniu żywności skorzystać ze zwolnienia z podatku VAT, a także zaliczyć wartość tych produktów do kosztów uzyskania przychodu. Żywność może być darowana instytucjom posiadającym statut organizacji pożytku publicznego (OPP) - takim, jak Bank Żywności.

Wspólna akcja informacyjna organizacji i miasta w kolejnych tygodniach zostanie rozszerzona także o bazary, targowiska, ogródki działkowe oraz hotele.

Wrocław nie marnuje

Miejska kampania, zachęcająca wrocławian do życia w stylu less oraz zero waste, rozpoczęła się w 2019 roku. W ciągu ponad 2 lat zorganizowano kilkadziesiąt warsztatów Wrocław nie marnuje oraz akcję rozdawania książek, które wyszły z obiegu bibliotecznego. W budynkach Urzędu Miejskiego utworzono także 8 giveboxów do wymiany książek oraz płyt i zainstalowano 89 dystrybutorów z kranówką - by pracownicy Urzędu ograniczyli produkcję plastikowych śmieci.

Świadomość rośnie także we wrocławskich placówkach edukacyjnych. Prawie 90 proc. szkół i przedszkoli już zrezygnowało z naczyń plastikowych, zastępując je ekologicznymi. W ponad 90% szkół i przedszkoli przeprowadzono dotychczas lekcje i pogadanki na temat recyklingu, a wszyscy wrocławscy uczniowie segregują śmieci. Przez dwa lata realizacji programu Wrocławska Kranówka, w szkołach powstały także 34 zdroje z wodą kranową.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)